Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Pa op nest 26 februari 2024 (foto Titia Bijwaard)

Door Titia Bijwaard

Een nieuwe ooievaarslente

Titia Bijwaard | vrijdag 8 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 86x

In 2023 konden de volgers van Beleef de Lente voor het eerst kennismaken met deze ooievaars in de Rottige Meente (Friesland) . Een ervaren paar, al negen jaar samen op dit nest. Er zijn twee gezonde jongen geringd en uitgevlogen. Hoe zou het ze zijn vergaan?
Een nieuwe lente voor Pa en Ma ooievaar 24 februari 2024 (foto Albert Westerhuis)

Terug op het nest?

Hopelijk verblijven deze twee ‘kuuks’ nu met alle andere Nederlandse jongen in het zonnige zuiden. Na het plotselinge uitvliegen zijn er geen terugmeldingen van hun ringnummers ontvangen. Maar bij dit nest zijn we wel gewend dat er af en toe nog een jong van een eerder seizoen bij de ouders op bezoek komt. Dus wie weet…

Pa en Ma hebben we na het vertrek van de jongen in de nazomer niet veel meer gezien. In de herfst landde er soms nog een vreemde ooievaar op het nest, of een koppel nijlganzen, maar verder bleef het leeg tot februari. Toen zijn Pa en Ma allebei weer veilig teruggekeerd. Toch is dat nog geen garantie op een succesvol tiende broedseizoen van dit paar. Ma laat zich maar weinig zien en er lijkt een Ma2 zich hier te willen nestelen. Hoe dat zit? Team ooievaar van Beleef de Lente zal ook dit voorjaar alle ontwikkelingen in blogs (Arda, Caroline, Titia, Wim) , filmpjes (Jan-Willem) en de chat (moderator, Albert) graag voor jullie volgen en toelichten!

 

Nazomer, herfst en winter

Onderstaande video geeft een overzicht van wat er op en rond het ooievaarsnest te zien was toen het Beleef de Lente seizoen was afgesloten. De uitgevlogen jongen van de Rottige Meente verzamelden zich voor de trek. De oudervogels konden toen weer wat uitrusten en op krachten komen voor de winter. Ook al zijn de jongen weg, er blijven gelukkig nog groepen oudere ooievaars in ons land te zien die hier overwinteren. In januari heeft STORK de jaarlijkse wintertelling georganiseerd. Daar zal Wim van Nee in een volgend blog meer over vertellen.

Naseizoen Beleef de Lente 2023 (video Titia Bijwaard, soundtrack iMovie 'Gold' - Rob Simonsen)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs