Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Een nieuwe lente...

Peter de Vries, NIOO | vrijdag 31 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 213x

Eigenlijk blijf ik me verbazen hoe snel de tijd wel niet gaat. De camera bij de pimpelmees gaat uit en de zomer begint. Dan is het even herfst en ga ik drie keer hardcore vogels kijken op Vlieland. Het wordt Kerst, een nieuw jaar begint en dan is het ineens weer zover. We gaan de Lente weer beleven.

Beleef de Lente biedt een unieke kijk op het wel en wee van vogels tijdens hun broedseizoen. Ook de mezen doen weer mee; je kan de koolmezen (of worden het toch weer Pimpel?) volgen terwijl ze hun nesten bouwen en hun jongen grootbrengen. Het is een geweldige manier om te leren over de levenscyclus van deze vogels en hun gedrag.

Maar Beleef de Lente Koolmees is niet alleen educatief. Het is ook ontzettend leuk om naar te kijken. Van schattige kuikentjes tot hilarische interacties tussen de ouders, er is altijd wel iets spannends of grappigs te zien. Je zult versteld staan van hoe actief en levendig Koolmezen zijn en hoe hard ze moeten werken om hun jongen groot te brengen.

En het beste van alles is dat je kan kijken waar en wanneer je maar wilt. Of je nu thuis bent, op kantoor of onderweg, je kunt altijd een kijkje nemen in het leven van onze Beleef de Lente Koolmezen. Het is een geweldige manier om te ontspannen en te genieten van de natuur, waar je ook mag zijn.

Ook dit jaar mag ik - samen met mijn mede-bloggers, die zich zelf aan jullie zullen voorstellen - weer de ontwikkelingen in en rond de nestkast duiden. Laat ik me in dit eerste blog even voorstellen. Ik ben werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bij de afdeling Dierecologie. Per broedseizoen gaan er honderden Bonte Vliegenvangers, Pimpel- en Koolmezen door mijn handen. Wij doen al decenia lang op gestandaardiseerde wijze fundamenteel onderzoek aan verschillende populaties van mezen. Tijdens dit voorjaar zal ik daar zeker nog wel op terug komen. 

Maar, de lente begint, dus waar wacht je nog op? Zet deze site bij je favorieten en kijk samen met ons de lente door. Je zal versteld staan van wat je allemaal gaat zien en leren. Namens alle bloggers, heel veel kijkplezier!


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs