Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Eén nest per jaar is genoeg

Pascal Stroeken, STONE | vrijdag 21 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 950x

Ze hebben het er maar druk mee, de ouders. Wát een toewijding zien we; dag en nacht staan ze klaar voor hun kroost. En dat gaat voorlopig nog wel even door. Pas daarna is er tijd voor de welverdiende rust.

Gelukkig zien we nog regelmatig wat van het familieleven voor het oog van de cams. Het clipje 'Bij huis' geeft een prachtig beeld van de enorme, onverminderde toewijding waarmee de ouders hun twee jongen groot brengen en klaarstomen voor een zelfstandig uilenleven. Je kunt je overigens voorstellen hoe hectisch het moet zijn als er vijf snavels te voeden zijn, zoals in veel steenuilengezinnen dit jaar.

Steenuilen investeren enorm veel tijd en energie in hun kroost. Voorlopig zijn ze nog niet klaar. Tot ver in de zomer zullen de jongen in hun ouders' territorium verblijven. Wel zal de zorg stap voor stap worden afgebouwd wanneer de jongen zelfstandig leren jagen, zich aan steeds grotere uitstapjes wagen zonder hun ouders en uiteindelijk de koffers pakken op zoek naar een eigen bestaan. Dan zijn we inmiddels al wel in de nazomer aanbeland.

 

Vijf maanden in vol bedrijf

Al met al hebben de ouders er dus het hele voorjaar en de zomer hun klauwen vol mee, grofweg van de eileg in de eerste helft van april tot pakweg in augustus, september. Niet gek dus, dat steenuilen maar één nest per jaar kunnen grootbrengen. Tijd voor een tweede legsel, zoals we bij veel andere vogelsoorten zien, is er simpelweg niet. Bovendien is het voorjaar de optimale tijd om jongen groot te brengen, als er veel voedsel is in de vorm van rupsen, larven en natuurlijk meikevers.  Zeker in jaren met minder muizenaanbod moeten de steenuilen het hebben van dat 'voorjaarsvoedsel'.

 

Vallen de ouders dan in een groot zwart gat, als straks de kids de deur uit zijn? Ik heb het ze nooit gevraagd, maar ik vermoed dat ze de rust dan wel weten te waarderen. Lekker eens tijd voor jezelf:  beetje de veren ruien, af en toe eens echt ontspannen in het zonnetje zitten … heerlijk, toch? Bovendien, ook even wat afstand nemen van je veeleisende partner, met wie je zo'n vijf maanden onafgebroken dag-, avond- en nachtdiensten hebt gedraaid.

Een beetje rust: dat hebben ze straks beslist verdiend, nietwaar?!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs