naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
BDL vrijwilliger STORK

Een nat pak?

Arda van der Lee, STORK | donderdag 29 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 287x

Gisteren waren de beelden van de camera wel heel treurig. Regen en windvlagen teisteren het nest. De ooievaars zien er verfomfaaid uit. Maar hun verenpak biedt voldoende bescherming tegen de nattigheid.

Veel vogels wrijven tijdens het poetsen van de veren snel met de snavel over de vetklier of stuitklier, die vlak boven de staart zit. Door het ‘masseren’ met de snavel wordt de klier gestimuleerd om kleine hoeveelheden was uit te scheiden dat vervolgens met strijkende bewegingen van de snavel over de veren gesmeerd wordt.

Levensbelang

Een goed onderhouden verenkleed is van levensbelang. Veren zijn nodig om te kunnen vliegen en voor warmte-isolatie. Vogels besteden dan ook dagelijks veel tijd aan het onderhoud van hun verenpak. Met behulp van hun snavel houden ze de veren op hun plek en verwijderen ze veerluizen en mijten die er gaten in maken. Ook het invetten van het verenkleed met de ‘poetswas’ uit de stuitklier hoort bij de dagelijkse poetsactiviteiten. Ingevette veren laten geen water door, onmisbaar tijdens een forse plensbui. Zo behouden de veren hun isolerende werking.

Hoera een ei !

Ik heb nog snel even mijn blog aangepast, want gisteren avond rond de klok van 23.15 uur is het eerste ei gelegd. Het zat er natuurlijk aan te komen en iedereen vroeg zich al af wanneer dan ? Nu is het dan zover, Hoera er is een ei, nu op naar ei nummer twee. Een goed gepoetst verenkleed wat geen water doorlaat is natuurlijk ook nodig tijdens de broedperiode. Dus alles komt op zijn pootjes terecht.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht