Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Zicht op het zeearendnest in de zomerpolder Laban met de stad Leeuwarden op de achtergrond.

Door Merel Zweemer

Een memorabele dag

Merel Zweemer | maandag 25 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 347x

Zondag kwam het tweede see earne pykje uit het ei!! Fantastisch mooi natuurlijk! Ook ontmoette voor het eerst het vrijwel voltallige team Zeearend elkaar. En dat deden we met een prachtige rondvaart door het gebied de Alde Feanen. Wie was de grote afwezige? Juist, de zeearend.
Een wulp vliegt op vanuit de zomerpolder Laban.

Pykjes

Dus de zeearend heeft twee pykjes nu. De jongen zijn 34 uur na elkaar uit het ei gekropen, maar het tweede ei werd 96 uur na de eerste gelegd. M en V zeearend hebben het leeftijdsverschil tussen de twee kuikens dus flink verkort door niet meteen te gaan broeden. Dat is maar goed ook. Zoals wel vaker te zien is op de cams van Beleef de Lente, delft het jongste kuiken wel eens het onderspit. De kans hierop is natuurlijk groter als er heel veel broertjes en zusjes zijn. Maar wanneer beide jongen ongeveer even oud zijn, zijn ze ook ongeveer even groot en even sterk en wordt het voedsel beter verdeeld. Daardoor is de overlevingskans ook groter.

Prooionderzoek

Ook dit jaar houden we met jullie hulp graag bij hoeveel prooien er worden aangevoerd en wat voor prooi het is. Dat kan weer via de onderzoekssheet die hier te vinden is. Je kunt dan ook eventueel aangeven of M of V voert.

Rondvaart Alde Feanen

De zeearend broedt in de Alde Feanen, en dat is een natuurgebied dat door It Fryske Gea beheerd wordt. Het grootste gedeelte van het gebied is water, moeras en anderzijds nat, dus een boot hebben, is wel handig. Gelukkig heeft het Gea die ook, dat is de Blaustirns (Frysk voor zwarte stern). En met die boot hebben we als team Zeearend zondag een prachtige vaartocht door het gebied gemaakt. Tijdens deze tocht hoorden en zagen we veel typische moeras(bos)bewoners, zoals roerdomp, rietgors, rietzanger, snor, visdief, zwarte stern, zwartkopmeeuw, nachtegaal, tuinfluiter, oeverloper, wulp, grutto, kemphaan en gele kwikstaart. Maar geen zeearend… Dankzij de camera konden we zien dat M braaf op het nest zat en V was de hort op. Daarom deze keer geen foto’s van de zeearend, maar van andere vogels.

Een mannetje rietgors zingt ons vanuit het riet toe.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs