Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Een Manicure tegen Betaling

Pieter van den Assem | vrijdag 10 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 736x

Daar zitten ze dan, k1 en k2 netjes naast elkaar, op stok notabene, weer wachtend op een muis. Wat groeien ze toch snel he? Telkens als ik de livestream open, lijken ze weer groter en volwassener geworden.
Foto : Getty Images

Ongemak in zo’n klein hok

De kuikens zitten dag in dag uit in de nestkast en zullen zich vast wel vervelen, tenminste dat denk ik dan. Dus ik ben eens gaan kijken wat ze zoal doen in hun kamer, een beetje scharrelen, beetje slapen, beetje eten en elkaar verzorgen. Van dat laatste wilde ik wel wat meer weten en ben dus gelijk de boeken en het internet ingedoken, het blijkt dus dat het meerdere functies heeft. Natuurlijk weten we dat verzorgen essentieel is voor het verenkleed van de vogels, maar die ontbreekt op dit moment nog.

 

Poeh Poeh wat een lucht

U kunt zich vast wel voorstellen dat wanneer je weken, tot wel maandenlang in dezelfde nestkast leeft dat het daar… iets minder fris is zal ik maar zeggen. Deze ‘minder frisse’ ruimtes zijn een Walhalla voor ongedierte en dan hebben we het niet alleen over muizen, met name de kuikens vallen vaak ten prooi aan parasieten. Soorten als mijten en okselvliegjes voelen zich erg thuis tussen het dons van de kuikens.

 

Samen spelen Samen delen

In een artikel las ik dat de kerkuil kuikens elkaar ook om andere redenen verzorgen. In de natuur draait het allemaal om overleven, dit geldt ook voor onze kuikens. Zodra de ouders met een muis aankomen, geldt er een belangrijke regel: ‘Degene die het luidst krijst krijgt het meest’. In een onderzoek in Zwitserland hebben ze ontdekt dat wanneer er uitbundig voedsel aangeboden wordt aan de kuikens dat oudere kuikens hun maaltijd overdragen aan de jongere kuikens (Ducouret et al., 2020), maar er zit wel een addertje onder het gras. De jongere kuikens moeten het wel verdienen, en dat doen ze door de oudere kuikens te verzorgen, ze geven de oudere kuikens als het ware een manicure. Nu ze ouder worden zal dit steeds minder belangrijk worden aangezien ze beide volwassen genoeg zijn om voor zichzelf op te komen.

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs