naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Lepelaar

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Koolmees

Live

Kauw

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Live

Havik

Eerste huiszwaluw gesignaleerd!   *   Ook vierde ei van kauw Dongen gaat verloren...   *   Tweede kuiken bij lepelaar op voorste berknest   *   Opnieuw een tweede ei bij de kauw in Dongen   *   Man steenuil deed een broedpoging
Toon alle blogs & vlogs

Door Jan de Boer
It Fryske Gea

Een leuke jeugd?

Jan de Boer, It Fryske Gea | dinsdag 29 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 309x

Mijn voorstelling van een fijne jeugd is heel anders, dan hoe het op dit haviksnest gaat. Het jong heeft een moeder, die je soms de hele dag bijna niet ziet. Op moment van schrijven is het maandag 28 mei en 10.30 uur. Er is geen vrouwtje te bekennen en de vader zie je nog minder.

Wanneer het mannetje er uiteindelijk is, dan wordt hij door het vrouwtje van het nest getrapt. Tussen het aanbrengen van prooien zitten soms lange wachttijden. En toch, het jong groeit in mijn ogen prima en leert direct zeer zelfstandig te zijn. Ook in het oefenen van geduld krijgt het jong een paar stevige levenslessen.

Socialisering

In de chat werd de vraag gesteld of er bij roofvogels ook een socialisatie- en of inprentingfase is,  zoals bij puppy’s.  Honden zijn in principe roedeldieren, terwijl roofvogels solitair leven. In zo’n nest met jongen gaat het er bikkelhard aan toe. Hier geldt het recht van de sterkste. Als er voldoende voedselaanbod is, geeft het geen problemen en kan elk jong rustig opgroeien. Bij voedselgebrek ontstaat vaak een gevecht op leven en dood met vaak desastreuze gevolgen. Vooral in de periode als ze wat ouder worden en zelf de prooi verscheuren. Vaak wint degene die het eerst uit het ei is gekropen, want dit jong heeft toch een paar dagen extra kunnen groeien. De verliezer hoeft niet dood gepikt te worden, maar trekt zich bij aanbod van voedsel terug en sterft daardoor de hongerdood. In het uiterste geval is er vrijwel geen voedsel. De ouders kiezen dan voor zichzelf en dan sterven alle jongen. 

Vliegles

Er is nog wel een fase waarbij de jongen les krijgen van de ouders. Als ze kunnen vliegen krijgen ze vliegles en leren ze te jagen. De jongen volgen hun ouders en leren op deze wijze hoe ze een prooi kunnen verschalken en welke technieken/tactieken mogelijk zijn. In deze periode worden ze nog een aantal weken gevoerd door de ouders voordat ze zelfstandig en alleen kunnen overleven.

Toekomst

Ik ben zeer nieuwsgierig hoe en/of dit jong het zal redden. Het heeft gelukkig het zomerse weer mee en zal niet snel onderkoeld raken.


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht