Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Een lege kast...wat nu?

Renée | woensdag 14 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 993x

Een kleine update, een korte samenvatting en wat advies...

Hoe gaat het met de kuikens buiten de kast?

 

Vanmorgen is Jan (de kasteigenaar) vroeg op stap gegaan om de kuikens te gaan zoeken. Hij vond Biskuuk laag zittend op een mooie tak (foto 1+2). Later vandaag bleek Biskuuk flink omhoog te zijn geklommen en zit nu op ongeveer 20m hoogte bij één van de volwassen bosuilen (Vrouw?) (foto 3). Op de laatste foto krijg je een idee hoe hoog Biskuuk is geklommen, vrijwel niet te zien op de foto, maar ze zitten daar echt in de middelste boom, bijna bovenin. Kuukeen zit ook ergens hoog en droog. Wij zullen proberen jullie op de hoogte te houden, voor zover ze nog in beeld van Jan blijven...

 

Samenvatting BU-seizoen 2021

 

De eieren werden al gelegd voordat de camera‘s aangingen voor het grote publiek. Ze werden gelegd op 6 februari om 20:31 en 9 februari om 8:42. Vrouw bosuil heeft goed haar best gedaan om de eitjes warm te houden en Man bosuil heeft hard gewerkt om haar van de nodige prooien te voorzien. Hij heeft haar in totaal 67 prooien gebracht, waarvan er ook een aantal op voorraad werden gelegd aan het eind van de broedtijd. Vrouw heeft dus ongeveer 2 prooien per nacht van hem gekregen.

 

Gelukkig hebben de winterse omstandigheden in februari niet voor problemen gezorgd tijdens het broeden. Na een gemiddelde broedtijd van 30 dagen, kroop Kuukeen op 9 maart om 9:15 uit het ei en Biskuuk een dag later, op 10 maart om 12:54.  De kuikens werden in het begin lekker warm gehouden onder Vrouw Bosuil. Beide kuikens werden geregeld gevoerd, in het begin hele kleine hapjes, maar naarmate ze groter groeiden, werden ook grotere stukken muis en vogel aangeboden. Toen Kuukeen 11 dagen oud was lukte het al om een hele muis naar binnen te werken. Steeds vaker piepten ze onder Vrouw Bosuil vandaan en na 3 weken mochten ze dan eindelijk overdag alleen thuis blijven.

 

Het eerste kuiken sprong op 11 april om 21:34 naar de tak en de tweede volgde op 14 april om 4:32. Ze hebben zich redelijk aan de gemiddelde kasttijd van afgelopen jaren gehouden (33/34 dagen). Tijdens de kuikenfase hebben Man en Vrouw Bosuil in totaal 176 prooien gebracht, dat is gemiddeld ongeveer 2,5 prooi per kuiken per nacht.


De uitvliegpoll is gewonnen door Lonneke76  (voor K1) en Burdie (voor K2), gefeliciteerd allebei met jullie eeuwige roem!

 

Hoe nu verder?

 

De kuikens kunnen nu nog niet zo goed vliegen. Ze gaan klimmend en klauterend met hun snavel en poten de rest van de bomen in de omgeving verkennen. Soms springen ze mis en belanden ze op de grond. Dat is geen probleem, bij de volgende boom die ze tegenkomen klimmen ze weer omhoog.

Komt u toevallig tijdens een wandeling ergens in een mooi bos of park een kuiken op de grond tegen, laat hem of haar dan lekker zitten. Neem bij twijfel contact op met de plaatselijke dierenambulance of vogelopvang om te overleggen wat handig is om te doen.


Er komt uiteraard nog een samenvattingsclip van Emil en vast ook nog een blog van mijn collega-bloggers, dus kom af en toe nog even om het hoekje kijken. Wie weet hoor je de uilen nog op de achtergrond...of komt Joep nog even gedag zeggen...

De camera's zullen hier over een aantal dagen uit gaan. Zodra we precies weten wanneer, dan zullen we dat zeker laten weten! 


En dan tot slot, op 23 april zullen Jan en de bosuilen weer te zien zijn bij Vroege Vogels.


Gelukkig hebben we de clipjes nog.....en valt er nog genoeg te beleven bij de andere vogels!


Renée


Clip - K2 gaat er ook vandoor


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs