Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een leeg merelnest

Linda Persoon | woensdag 1 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 394x

Het is zo ver, een leeg merelnest! Op spectaculaire wijze verliet het kuiken vandaag vroeg in de middag het nest.

Zoals we ondertussen van merelkuikens gewend zijn vertrok ook dit kuiken op bijzondere wijze. Bij het woord ‘uitvliegen’ denk je toch dat er op zijn minst gevlogen wordt. Bij merelkuikens gaat het echter altijd nét iets anders. De ervaren merelkijkers weten het ondertussen; het gemiddelde merelkuiken vertrekt per ongeluk.

Uitglijder

Na gisteren en vanochtend halsbrekende toeren uitgehaald te hebben op de hoorns en ‘het balkon’ (even lekker aan je kin krabben terwijl je op één poot staat bijvoorbeeld), begon het kuiken vanochtend toch wel serieus uitvlieggedrag te laten zien; in een licht gehurkte houding met geconcentreerde blik. De Grote Sprong bleef echter uit.
Tot mama kwam met een lekker hapje. Het kuiken leek het hapje wat te weinig te vinden en wilde bij zijn moeder gaan bedelen om meer, maar toen hij naar haar toe sprong om dat mede te delen, sprong hij op haar staart en gleed zo naar beneden. Met wat gefladder ter ondersteuning landde hij toch zacht en veilig in de hortensia onder het nest.

Jonge vogels in de tuin

Het kuiken is uitgekomen op 18 mei en vandaag 14 dagen oud, een prima gemiddelde leeftijd om uit te vliegen. Hoewel, vliegen, dat kunnen jonge merels de eerste dagen nog niet goed. In het nest is te weinig ruimte voor serieuze vliegoefeningen dus dat is iets dat merels buiten het nest leren. De eerste dagen zal de jonge merel zich verstoppen in en onder struiken, waar zijn ouders hem nog komen voeren. Ondertussen wordt het kuiken groter en sterker en oefent met vliegen.
Een jonge merel of andere jonge vogel in de tuin, die zich nog niet goed kan redden, kun je dus gewoon laten zitten. Zijn ouders zijn in de buurt om voor hem te zorgen en het vogeltje zal zelf een veilig plekje zoeken. Om de vogels te helpen kun je je kat een paar dagen binnen houden tot de jonge vogels wat vlugger zijn. Vind je een kaal of gewond jong, dan kun je even overleggen met de vogelopvang of dierenambulance in de buurt wat het beste is om te doen.

Afscheid

De merels legden 4 eieren in dit nest waarvan er maar 1 uitkwam. Buurman Koolmees zorgde ervoor dat in ieder geval 1 ei niet uitkwam, wat er met de andere 2 eieren aan de hand was weten we niet. Toch is dit legsel met 1 mooi kuiken succesvol geworden! We hopen dat het kleine kuiken uitgroeit tot een mooie sterke merel.
Helaas is voor ons als Merel-team nu het moment gekomen hier af te sluiten. We danken jullie, alle kijkers, voor de aandacht, cliptips en gezelligheid in de chat!
De camera zal donderdagochtend om 9.00 uur uit gaan maar mocht er toch weer actie komen van ons merelpaar, dan komen we gewoon weer online!
Heel 2022 is verder nog Het Jaar van de Merel, om het leven en de verspreiding van de merels in kaart te brengen. Wil je meedoen aan onderzoek of nog meer leren over deze mooie vogel, kijk dan eens op de website van Sovon!

Hopelijk tot ziens bij het volgende seizoen van Beleef de Lente!

Team Merel; Romke, Bernice, Anke, Linda en de moderators.

 

Clip door onze clipmaker Romke


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs