Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een kwestie van opvoeden

Pascal Stroeken, STONE | dinsdag 16 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 778x

Ging het in de nestfase nog vooral om voeding, in deze fase na het 'uitvliegen' draait het ook om opvoeding. De ouders zijn er 24/7 druk mee want de adolescenten moeten een hoop leren. Gelukkig hebben ze een goede leerhouding en leren snel. Die komen er wel!

Iedereen met ervaring in opvoeden weet het: een geslaagde opvoeding komt van twee kanten. Je kunt nog zo'n goede opvoeder zijn, als het object van opvoeding (een kind, een puppy, een jonge steenuil) niet ook maar een beetje luistert en meewerkt sta je als opvoeder in je hemd. Voor je het weet zit je te bladeren in de brochure "Opvoedingsondersteuning in het Centrum voor Jeugd en Gezin".

 

Leren luisteren

Steenuilenouders zijn volgens mij prima opvoeders en steken er enorm veel energie in. Nu hun kroost veel buiten verblijft hebben de ouders het niet alleen druk, maar is het ook stressvoller. Behalve jagen en voeren moeten ze immers ook nog hun jongen én de omgeving goed in de gaten houden. Bij de minste onraad geeft pa of ma een waarschuwingskreet. Prachtig om te zien hoe rap de jongen na zo'n waarschuwing de veilige nestkast in snellen. Als het er op aan komt luisteren ze dus erg goed. Ook wel zo fijn voor hun ouders.

De alertheid van de ouders blijft ook tijdens ons veldwerk niet onopgemerkt. Toen we afgelopen weekend op pad waren voor de 'nacontroles' (controle of de jongen succesvol zijn uitgevlogen), werd bij verschillende nesten onze komst luid en duidelijk met een alarmroep van de ouders aangekondigd. "Jongens, daar heb je die twee rare snuiters weer!".

Bij een nest dat we vrijdagavond bezochten hoorden we bij de nadering van de nestkastboom een jonge steenuil luid om eten bedelen. Eenmaal dichterbij gekomen gaf een van de ouders een schelle alarmkreet en gelijk was het jong stil. Wat een discipline!

Omdat de jongen zowel een groot deel van de tijd overdag en 's nachts buiten doorbrengen, moeten de ouders vrijwel constant op hun hoede zijn. Dag én nacht, stel je eens voor. Wanneer komen ze aan hun rust toe, vraag ik me wel eens af. Wat een toewijding!  

 

Persoonlijke hygiëne

Tijdens hun verblijf in de nestkast waren de jonge uilen echte smeerkezen, die simpelweg tegen de muren poepten. Nu ze veelvuldig buiten verblijven doen ze hun behoefte lekker in de buitenlucht, keurig midden op de stoep. Precies zoals (te) veel hondeneigenaren hun puppy aanleren... 

Douchen, ook zoiets. Jongeren staan het liefst uren onder de douche. Bij voorkeur als hun ouders van huis zijn en niet lopen te zeuren om het hoge water- en gasverbruik. Ook ons drietal is niet vies van een goede douchebeurt, zo is gebleken. We waren er live getuige van, gisteren tijdens de extreem langdurige en hevige regenval die de omgeving van Winterswijk teisterde. LP heeft vermoedelijk een record gevestigd: 5 uur onafgebroken douchen! Om jaloers op te zijn. Of ze na zo'n douchebeurt overigens écht lekkerder ruiken? Ik betwijfel het - en hoop stiekem natuurlijk dat ze gewoon die heerlijke steenuilenlijfgeur* behouden!

 

*De gastvrouw van het erf waar de BdL-dochter uit 2019 broedt, had tijdens het ringen het voorrecht om even aan jonge steenuilen te snuffelen. De geur deed haar denken aan de ietwat muffe lucht van een oude teddybeer! Dat u het maar weet ;-)

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs