Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Kijk, dit willen we graag zien....

Door Mark Hessels

Een kuiken uit de dop kijken

Mark Hessels | vrijdag 19 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 95x

Ik wil een nieuw Nederlands spreekwoord voorstellen: Een kuiken uit de dop kijken. Dus niet uit je doppen kijken, want die bestaat al, maar gewoon echt zoals het in de titel staat. En het betekent: iets zo graag willen dat eigenlijk iedere dag erop wachten er een teveel is.
Ja, graag van zulke en dan een klein stapeltje....

Nieuwe taal

Tja, hoe werkt dat eigenlijk, nieuwe taal maken ? Volgens mij gaat vanDale pas aan het werk met het aanvullen van hun woordenboek op het moment dat nieuwe woorden of uitdrukkingen opvallend vaak gebruikt worden. Zo komt op een gegeven moment bijvoorbeeld nieuwe straattaal in aanmerking voor een plaatsje in ‘de dikke’. Nou dat lijkt me een koud kunstje. Als ik zie hoeveel mensen hier avond aan avond kuikens uit de dop zitten te kijken, dan gok ik dat we in 2025 al wel een plaatsje in het woordenboek kunnen verdienen.

 

Helpt het ook ?

Dat is natuurlijk een veel betere vraag. Want hoe graag wij ook willen dat die kuikens eindelijk zichtbaar worden daar heeft de natuur helemaal maling aan.

En dan blijft alleen de wetenschap nog over en die kan ons precies uitleggen hoe lang het duurt voordat een ei uitkomt….. Nou, zeg op dan…..Uhh, wat bedoel je ? …. Nou, zeg dan hoe lang het precies duurt voordat een ei uitkomt! Oh dat, ja dat is makkelijk, dat duurt voor kerkuilen wereldwijd gemiddeld 32 dagen. OK, duidelijk, dan weten we waar we aan toe zijn…. Ja, maar in Nederland is het gemiddeld wel ietsje korter, zeg maar zo dik 31 1/2 dag. OK, ook prima dan houden we dat aan…. Ja, maar het kan ook wel een dag korter of langer duren…. Uh, ik dacht dat jij het precies wist ?.... Ja, maar als je het gemiddelde weet, dan wil dat niet zeggen dat dat voor ieder ei geldt. Dus, 2 dagen korter of langer komt ook nog wel voor en in uitzonderlijke gevallen zelfs 3 dagen korter of langer…. Nou, da’s lekker dan. Dan kunnen we dus alsnog een hele week het eerste kuiken uit de dop gaan zitten kijken (kijk, daar wordt dat spreekwoord al weer gebruikt, ik zie nu al een trend ontstaan).

 

De eierwekkers staan bijna op scherp

Gelukkig hebben we bij ieder ei een wekker gezet toen het gelegd werd en op 19 april om 12:00 ’s middags staat de wekker voor E1 op 26,9 dagen (en E2 op 24,8 dagen etc. etc.). Dus dat betekent dat vrijdagavond het ‘uit de dop kijken’ in principe al kan beginnen. Dan heb je wel kans dat je nog 3 dagen zit te kijken, maar als er een hele vroege tussen zit dan kan die zomaar dit weekend opeens aan zijn eischaal beginnen te breken.

 

Niet te zien, maar wel te horen

Maar zelfs als er nog niets te zien valt, dan is er misschien al wel iets te horen. Vanaf ongeveer 2 dagen voordat hij/zij het ei uit komt begint het kuiken al een beetje te brabbelen vanuit zijn veilige kamertje. De vaste kijkers hebben dit vast al wel eens mee beleefd. Zit je opeens naar een piepend ei te kijken. Maar waarvoor dient dat geklets eigenlijk, dat doen mensenbaby’s toch ook niet, een paar dagen voor de geboorte alvast beginnen te blèren van binnenuit, zodat de gelukkige ouders alvast een beetje aan dat geluid kunnen wennen.

 

M moet aan het werk

De meest waarschijnlijke reden is dat het kuiken alvast vooraf de bestelling doorgeeft, zodat de voorraadkasten alvast een beetje opgevuld kunnen worden. De kerkuilen jagen natuurlijk alleen ’s nachts en de kuikens moeten ook overdag eten. Ze hebben te weinig reserves om een hele dag te wachten tot het weer donker wordt. Dus dat betekent dat er een voorraadje moet worden aangelegd en dat M zijn jachtinspanningen moet gaan opschroeven. Dat wordt dus een spannende tijd. Tot nu toe kon M het een beetje rustig aan doen en af en toe iets de kast ingooien om zijn vrouw tevreden te houden, maar de lange werknachten staan voor de deur en nu zal gaan blijken of er inmiddels voldoende voer te vinden is voor zo’n groot gezin.

De omgeving van de kast is gelukkig de laatste weken een stuk droger geworden en hopelijk is daarmee ook de muizenstand al weer aan het opbouwen. De eerste paar weken is er voor die allerkleinsten ook nog niet zo veel eten nodig, dus we zouden zo maar geluk kunnen hebben. Maar hard werken wordt het sowieso, zowel voor M als voor de ‘kuiken uit de dop’-kijkers.

Welke van de 7 krijgt als eerste praatjes....

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs