naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Binnenkort

Steenuil

Binnenkort

Vijver

Binnenkort

Kerkuil

Binnenkort

Slechtvalk

Binnenkort

Ooievaar

Binnenkort

Lepelaar

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Bosuil

Iedere dag maken we via Twitter een soort bekend die dit jaar in Beleef de Lente zit. Volg ons ook daar en blijf op de hoogte!   *   Mevrouw bosuil heeft zojuist haar tweede ei gelegd! Wordt het een kast vol jonge uilen straks?   *   De lepelaars zijn ineens massaal terug in natuurgebied De Liede bij Haarlem waar ze broeden. Dat wordt spektakel voor de camera   *   Het eerste ei van Beleef de Lente 2020 is gelegd. De primeur - hoe kan het ook anders - is voor de bosuil   *   Nog heel even geduld. De camera's voor seizoen 2020 gaan open op 1 maart!
Toon alle blogs & vlogs

Door Mars Gremmen

Een hoop gefladder

Mars Gremmen | donderdag 16 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 223x

Een fijn gevoel geeft dat. Zowel K1 als K2 als K3 heeft zijn of haar vliegbrevet gehaald. Alledrie zijn ze hun eerste levensfase met glans doorgekomen. En alledrie kunnen ze nu de bijtende en pikkende “terrorlepelaar” vliegend ontvluchten.

Dat kunnen we van de kuikens op de berkcamnesten niet zeggen. Daarvan is er een uit het achterste nest gekukeld. En doet er in het voorste nest vermoedelijk een dienst als vederzachte vloerbedekking... Toch ook hier een goede score. Vergeleken met de landelijke cijfers. Die melden dat doorgaans slechts één kuiken per nest het tot fladderende puber weet te schoppen.

Drukte

Op diezelfde berkcamnesten is het vaak een drukte van belang. Regelmatig worden er buurbezoeken afgelegd en staan er zomaar vijf vogels op één nest. Soms zit daar de of een terrorlepelaar tussen. Soms een jong van de Van der Hulstjes. Het gezin dat hun nest in de hulst op de achtergrond heeft gebouwd.

Terrorlepelaar

Het gedrag van de terrorlepelaar wordt op moment van schrijven onder de loep genomen door lepelaarteamlid en -expert Camilla. Die daar in een van de volgende blogs haar wetenschappelijke bevindingen over zal delen.

Zo, nu snel Mien Dobbelsteen bellen. Er zit al de hele middag een spin voor de lens van de nestcam!

(De betitelingen ‘terrorlepelaar’ en ‘Van der Hulstjes’ heb ik uit het lepelaarclubhuis gevist. Waarvoor dank!)

Headerfoto: kuikens en één ouder op de berkcam. Foto 2: drukte op de berkcam. Foto 3: Spin voor de lens. Alle foto’s: 16-05-19.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht