Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Een hele klus

Leo Daanen, STORK | dinsdag 6 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 684x

Ja Wim had het in het vorige blog al over het paasmandje met zachte vulling. En over te zwaar worden of omkieperen, dus maken wij dit nest elk jaar schoon.
Foto Leo: Zo ziet het nest er vaak uit na het broedseizoen, het laat geen of amper water meer door en dat willen we niet en kan ook niet, dus aan de schoonmaak.

Witte kalk.

Het nest in Gennep zit bovenop het mooie meer dan 400 jaar oude stadhuis van Gennep. Midden in het centrum omringd door mooie terrassen, van waaruit je de ooievaars mooi kan observeren. Dit natuurlijk onder het genot van een kopje koffie, Limburgse vlaai, of een heerlijk zelf gebrouwen biertje Mmmm. Maar dat heeft ook consequenties, want loop je van het terras weg, dan moet je eigenlijk wel met een boogje langs het oude stadhuis lopen. Anders loop je, ja dat klinkt dubbelop, loop je de kans om er bescheten vanaf te komen haha. Want och verhip ja, de ooievaars zitten hierboven en die strooien wel eens van die witte kalk over de rand, ja poepen doen we allemaal hoor ;-) Alleen wij zijn zo netjes om het op de pot te doen, maar die hebben zij niet, dus ja NIET in het nest Pa, maar over de rand met die afval, zo houden we het nest tenminste schoon.

Modderpoel

Maar we hadden het over het nest schoonmaken, Wim opperde het al in zijn vorige blog over het paasmandje. En omdat het nest dus midden in het centrum zit, maken wij dat elk jaar schoon, een hele klus, maar dan heb je ook wat. Dit voor de veiligheid van de mensen die eronder door lopen, want ja het zou wat zijn als het halve scheef gebouwde nest naar beneden komt. Nee dat wil de gemeente niet, maar ook wij niet. En ja als je de foto bekijkt na een uitgevlogen nest met jongen, ziet het er vaak zo uit als op de foto. Paasmandje, huh nee joh, een grote modderpoel is het geworden. Dus actie en met de hoogwerker naar boven  en die klus even klaren met z’n allen.

Mijn zus Maria en zwager Richard, die ook altijd mij bijstaan met ringen, hebben weer de prachtige bodems (2 kruislings op elkaar) en ring gevlochten van wilgenteen. En deze is op een van tevoren gemaakte mal, van de constructie waar het nest op ligt, op maat gemaakt en past dus altijd perfect. Thanks zus en zwager, maar ook Arie Arts boomverzorging, die met de hoogwerker boven bij het nest een handje helpt. Team work noemt men dat toch hé haha.

Filmpje

Ik maak altijd wat foto’s en filmpjes van het hele gebeuren en deze heb ik voor jullie even opgezocht en achter elkaar geplakt. Met excuses vooraf, voor de harde (steenkoude) wind die de microfoon soms dichtslaat en ik niet goed te verstaan ben. Dan weet je ook meteen hoe het daarboven waait en koud het er is haha.  

Inmiddels tijdens het maken van dit blog is het tweede paasdag middag, wie weet krijgen we vanavond een vijfde ei erbij dus een echt paasei, niet verstoppen hoor Ma, want we zien ze toch al zo moeilijk ;-)

Geniet van het filmpje !

Groetjes, Leo.

Video Leo: Samenvatting van het nest schoonmaken in januari 2021, met enkele foto's van eerdere jaren


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs