Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Eén gevaar minder

Arda van der Lee, STORK | donderdag 8 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 199x

Jonge vogels staan bloot aan allerlei gevaren, waarvan de belangrijkste wel is om opgegeten te worden door een huiskat, een roofvogel, een ekster of kraai of een boommarter. Dit gevaar lopen jonge ooievaars niet zo snel, hoog in het nest en als ze klein zijn altijd een wakende ouder. Of toch wel?
akinese of schijndood

Deze week kreeg ik het onthutsende bericht dat bij een ooievaarsnest, waar ik binnenkort weer zou gaan ringen, de jongen ten prooi waren gevallen aan een arend. En wel de Stellers zeearend die twee maanden geleden uit een Belgische dierentuin ontsnapte.

Een ooggetuigeverslag

Het verhaal is als volgt: “Onze ooievaars hadden inderdaad jongen. Eerst zagen we 2 koppies als ik bij de wisseling van de wacht vanuit ons slaapkamerraam filmde. Het ging allemaal goed. De ouders zorgden goed voor de kleintjes en 13 mei ontdekte ik nummer 3. Helaas kwam aan dit prille geluk bruut een einde. Op maandagavond 15 mei rond 19.00u zag ik een ooievaar richting nest gaan en ik hoorde klepperen. Ik dacht dat er een vreemde ooievaar probeerde te landen. Toen ik echter goed keek zag ik die vogel met z’n gele snavel. Ik heb geschreeuwd en gefloten, met m’n armen gezwaaid, maar hij werd er niet  warm of koud van. Toen ik bijna onder het nest stond vloog hij weg. En zag ik dat hij in ieder geval 1 kuiken meenam. Wat was ik boos! Daarna hebben we geen leven meer gezien. Balen! Wij hoorden dat hij al meerdere ooievaarsnesten leeggehaald heeft. Voor het eerst in jaren was een nest aan de andere kant van het dorp ook weer bewoond, maar dat is ook leeggehaald door de arend.”

Makkelijke prooi

Jonge ooievaars, tot een week of zes, zeven, houden zich bij gevaar 'dood'. Ze liggen dan doodstil op het nest, bewegen hooguit een ooglid. Bij veel overvliegende roofvogels schijnt dat het gewenste effect te hebben, zij eten geen aas (= dode dieren). Maar deze arend liet zich niet foppen.

Gevangen

Gisteren kwam het bericht dat de ontsnapte Stellers zeearend na landelijke zwerftocht eindelijk is gevangen in het Utrechtse Schoonrewoerd. De roofvogel was afgelopen weekend nog gespot in Zevenhuizen en dinsdag in Valthermond. Na een aantal mislukte pogingen werd de zeearend langs een provinciale weg gevangen. Alle nesteigenaren kunnen opgelucht adem halen. Eén gevaar minder dus.

Ontsnapt

De zeearend ontsnapte in maart uit de Belgische dierentuin LaBiomista in Genk. De vogel maakte in de weken daarna flink wat kilometers en werd op verschillende plekken in het land gespot. Tijdens zijn zwerftocht maakte de roofvogel onder meer kippen, ooievaarskuikens en duiven buit. De Stellers zeearend komt van nature niet voor in Europa. Ze kunnen tot 105 centimeter hoog worden en de spanwijdte van de vleugels kan tot 2,80 meter bedragen. Dus een ooievaarskuiken is een ‘kleine’ prooi.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs