Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een gespannen relatie

Piet J. van den Hout | zaterdag 23 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1038x

Zo’n begin van een broedseizoen is niet alleen voor ons kijkers een spannende periode, ook de slechtvalken lijken bloednerveus.

Valken zijn geen doetjes

Alleen al om scherend door het luchtruim een prooi na te jagen, die met je scherpe klauwen te overmeesteren, buiten gevecht te stellen en dan ook nog eens schoon te plukken zodat hij eetbaar wordt, daarvoor moet je wel wat pit in huis hebben.
Vooral als het om voedsel gaat zijn valken erg hebzuchtig en strijdlustig. Er kunnen altijd wel kapers op de kust zijn die hun prooi willen afpakken. Geen wonder dat ze zo fel en assertief zijn.

Temperament

Dat temperament speelt hen parten als ze gaan broeden. Het valt voor een slechtvalk niet mee om een andere valk niet als rivaal te zien. Je kunt je zelfs afvragen hoe zulke opgewonden standjes überhaupt samen tot voortplanting kunnen komen.

Een rituele dans

Goede communicatie doet wonderen. Zoals tijdens de balts. De balts functioneert als een soort rituele dans waarin de partners nader tot elkaar kunnen komen. Met buigen, knikken, allerhande kreten en een hoffelijk voedselaanbod proberen ze de spanning wat uit de lucht te halen. De ene keer gedragen ze zich fel en intimideren ze elkaar; de andere keer zijn ze meegaand en harmonieus. Uiteindelijk moet die harmonie de overhand krijgen.

Geïntimideerd

Afgelopen week zagen we die spanning tussen de partners. De prooioverdracht van het mannetje aan het vrouwtje was aanvankelijk nog verre van volmaakt. Toen het vrouwtje met een vaart op haar partner afkwam, maakte hij zich met prooi en al uit de voeten. Het leek wel of hij een beetje bang voor haar was. Kort daarna kwam ze die prooi toch opeisen: ze rukte hem woest uit zijn snavel.

Een paar dagen later (vanaf 19 februari) ging die overdracht al veel geciviliseerder. Ze wachtte vaak zelfs netjes, deemoedig voorovergebogen, totdat hij het aanbood. Verschillende keren paarden ze. Als dat geen harmonie is.
 

Foto: Shutterstock

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs