Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een gebroken ei betekent een kerkuil erbij!

Pieter van den Assem | vrijdag 22 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 779x

Het moment suprême is dan eindelijk aangebroken, het eerste kuiken is geboren en daar mogen we wat op drinken! Nu het eerste kuiken uit het ei is gekropen zal de rest snel volgen.
Aan de linkerkant is goed het kuiken te zien.

Het eerste kuiken uit het ei (01:33)

We wisten dat het een deze dagen zou gebeuren, maar toch blijft het altijd wel een beetje spannend. Net als het kerkuilen-team zaten we gespannen achter het scherm te zoeken op een glimp van de geboorte, niet alleen het uitbroeden van het ei was zenuwslopend, ook de afwezigheid van Man kerkuil was voor ons onverklaarbaar. Want wat heb je aan kuikens als er niet eens voedsel wordt aangeleverd?

Het moment was daar, in de nacht van donderdag werd om 1:33 het eerste kuiken geboren bij de kerkuil. In het clipje ''1e kuiken'' is goed te zien hoe het is verlopen.

 

Beschuit met muisjes

De afwezigheid van man kerkuil de laatste paar dagen maakte de situatie, voor ons en de kerkuil, niet gezelliger, maar gelukkig kwam man rond 6:40 op kraamvisite met een vers gevangen muis. Misschien was de ‘bevalling’ nog iets te heftig voor de man en wilde die even afwachten tot alles voorbij was, wie zal het zeggen. De eerste muis die gebracht werd, werd ook dan al gelijk als opslag bewaard.

 

Met een bontjas aan geboren

Het kuiken maakte na de geboorte al veel piepende geluiden, wat een indicatie geeft dat het gezond is. Kuikens worden geboren met een dun donslaagje, al gauw ontwikkelen ze binnen drie dagen een donslaag over het gehele lijf. Door dit dikke donslaagje worden ze minder afhankelijk van de warmte van vrouw kerkuil. Nu is het van groot belang dat vrouw kerkuil de kuikens warm houdt. De kuikens zijn op dit moment nog erg fragiel en zwak waardoor ze nog niet goed hun kop overeind kunnen houden, vrouw kerkuil zal dan ook voor het voeren een aankondiging maken, dit doet ze door een klokkend geluid te maken.

In het begin zal vrouw kerkuil de gevangen muizen in kleine stukjes voeren aan de kuikens, zodra de kuikens wat groter zijn zullen zij muizen in een keer doorslikken. Maar voor het kuiken groot genoeg is, zullen de broertjes en zusjes ook al uit het ei gekropen zijn. Blijf goed kijken en wie weet ben jij de volgende die de tweede, of derde, kuiken uit het ei ziet kruipen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs