Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Een frisse start

Peter de Vries, NIOO | dinsdag 7 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1209x

Het is zover; na een lange winter gaat het nu echt gebeuren. De lente gaat van start en wij gaan die meebeleven.

Bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) begint het bij de Koolmees-onderzoekers langzaam weer te kriebelen. De dagen worden langer, de sneeuwklokjes bloeien en de Koolmezen zingen uit volle borst. Het is duidelijk, de lente is in aantocht!

 

Langzaam komen de voorbereidingen voor een nieuw Koolmezen-seizoen op gang. Aluminium ringetjes zijn besteld, kleurringen worden op kleur uitgezocht, opschrijfboekjes worden gereed gemaakt, ladders worden uit het vet gehaald. Een goede start is het halve werk en dat geldt zeker bij het volgen van al die nestelende Koolmezen. 

 

Want vergis je niet, dat volgen van al die broedsels is echt heel erg veel werk. In zeven bosgebieden hangen in totaal ongeveer 2700 nestkasten. In pak 'm beet de helft van deze kasten komen elke lente Koolmezen tot broeden. In de overige helft broeden Pimpelmezen, Bonte Vliegenvangers en Boomklevers. En een klein deel van de kasten blijft leeg of worden bezet door wespen, maar dat zijn er altijd maar heel erg weinig.

 

In vier van deze gebieden hangen de kasten al sinds 1955, dus meer dan 60 jaar. Nog steeds controleren elke lente onderzoekers van het NIOO deze kasten op exact dezelfde manier als toen men aan deze monitoring begon. Het resultaat is een dataset met erg waardevolle en unieke gegevens.

 

Stel je voor, in al die kasten waarin gebroed wordt gebeuren de meest fascinerende dingen. Nesten zijn succesvol en nesten mislukken (gaan over de kop zoals wij dat noemen). Normaal gesproken heb je niet de mogelijkheid het wel en wee van een Koolmezen-nest echt van dichtbij mee te maken. Maar gelukkig is daar Beleef de Lente! Nu heb je de kans letterlijk in de kast te kijken, een wereld gaat voor je open. Je blijft je verbazen over alles wat zich in de kast afspeelt. 

 

Het is natuurlijk afwachten of de Beleef de Lente Koolmezenkast dit jaar weer bezet gaat worden. Maar we hebben - zoals altijd - goede hoop dat het ook dit jaar weer goed gaat komen. Mijn mede-bloggers Lies en Lysanne en ondergetekende hebben er enorm veel zin in; eindelijk is het lente, we kijken er naar uit die samen met jullie te beleven! 

 

 

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs