Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Een elegant vertrek

Linda Persoon | woensdag 8 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 285x

Het eerste torenvalkjong is uitgevlogen! Met een prachtige afsprong en krachtige vleugelslag verliet de jonge torenvalk gisteren de nestkast.

Niet altijd even charmant

Rond 17.15 uur werd er achter de schermen nog over gesproken; wanneer zou het gaan gebeuren? En ook niet onbelangrijk, hoe? Zoals bij de verschillende Beleef de Lente camera’s al te zien is geweest verlaten niet alle jongen altijd even charmant en gepland hun nest. Vorig jaar bijvoorbeeld viel een van de torenvalkjongen van de richel (en kwam veilig terecht), bekijk de clip daarvan hier nog maar eens.

Elegant en gepland

Het vertrek van dit eerste (mannelijke) kuiken was echter zeer elegant en gepland. Rond 17.35 uur komt moeder aan met een lekkere muis en vertrekt weer vrijwel meteen. Het zien vliegen van zijn moeder lijkt het jonge valkje op een idee te brengen, zou hij dat ook kunnen? Even goed fixeren (de kop draaien om de afstand in te schatten) en daar gaat hij, de wijde wereld in!
Het zou goed kunnen dat het jonge valkje zich de komende dagen nog eens in de kast laat zien, misschien voor een overnachting op een veilig en vertrouwd plekje. Maar ook als we hem niet meer zien zal het goed gaan met hem, zijn ouders houden hem nog een tijd in de gaten om hem te voeren en te beschermen.

Wie is de volgende?

Ondertussen wisten de andere 3 kuikens even niet wat er gebeurde toen hun broer vertrok, ze kijken hem even verbaasd na. Dat moet ook wel een vreemde ervaring zijn, om een van je nestgenoten opeens te zien vliegen! Toch zal het voor dit drietal ook niet lang meer duren. Inmiddels springen ze continue uit de kast op de onderhangende richel en weer terug. Wie gaat als volgende vertrekken? En wordt dat een gepland vertrek of een onhandig uitval-moment? Het kan elk moment gebeuren dus geniet nog maar even zolang het kan!

Clip door onze clipmaker Marijcke


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs