Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Eén ei is geen ei

Jennifer Romeijn | donderdag 14 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 312x

Vrouw pimpelmees vond het eindelijk de hoogste tijd geworden om aan het vullen van haar nest te beginnen. Afgelopen zondag legde ze het eerste ei, het eerste Beleef de Lente-pimpelmezen-ei!

In deze clip zien we, na een mooie samenvatting van de opbouw van het nest zelf, hoe vrouw pimpelmees na een poosje persen rond 6.20 uur het eerste ei legt. Zo’n pimpelmezenei is misschien wat kleiner dan we gewend zijn, het ei is tenslotte kleiner dan een koolmezenei, maar voor zo’n klein vogeltje is het nog steeds een flink ei!

De volgende dag wachtten we in spanning af: zou ei nummer 2 nu gelegd worden? Helaas, vrouw was toe aan een legpauze. Ze was ’s ochtends wel druk bezig op haar nest, maar geen ei. Dinsdag zaten we er weer klaar voor: zou dat ei dan nu komen, of zou de pauze nog even voortduren? Gelukkig, ei nummer 2 werd gelegd. Ben je benieuwd hoe dit ging? Bekijk dan deze clip.

Hierna konden we gaan speculeren. Zou vrouw pimpelmees vanaf nu elke dag een ei gaan leggen, of zou ze het op om de dag gaan houden? Op woensdag zagen we ei nummer 3 in het nest verschijnen en vanochtend ei nummer 4. Het lijkt er dus op dat er vanaf nu elke dag een ei gaat komen, maar het blijft natuurlijk een verrassing. Deze vier eieren heeft ze steeds tussen 6.20 uur en 6.45 uur gelegd, dus we verwachten dat ze dit tijdschema blijft volhouden. Pimpelmezen leggen gemiddeld 7 tot 13 eieren per legsel, dus we hebben nog heel wat eieren te gaan voordat vrouw pimpelmees met het broeden zal gaan starten. We blijven kijken.

 

Overdag

Overdag zijn de beide pimpelmezen lange periodes weg van het nest, maar keren ze regelmatig terug om even in het nest te rommelen, naar de eitjes te kijken of om toch nog wat extra zacht materiaal naar binnen te slepen. Die eieren moeten zacht kunnen liggen natuurlijk!

Donderdag 14 april: een nest met vier eieren

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs