Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een ei is geen ei !

Leo Daanen, STORK | dinsdag 29 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 282x

Het was weer lastig te zien en speculaties alom in het clubhuis, is er nu wel of geen ei en daarna, zijn er nu wel of niet twee eieren.
Foto Leo: Pa en Ma druk aan de poets op het nest in Gennep.

Blogs en clips

Wim heeft in zijn vorige blog ons al zo’n beetje voorgesteld en wij drietjes gaan de blogs voor jullie wekelijks maken, zodat jullie op de hoogte (nest 20 meter hoog) blijven 😉 Even voor alle duidelijkheid voor jullie, Arda plaats een blog op donderdag, Wim plaatst een blog op zaterdag en ik (Leo) op de dinsdag. Het kan voorkomen dat door omstandigheden of als er bij de ooievaars iets aparts gebeurd dit op een andere dag is. Jan-Willem zorgt voor de beelden die er natuurlijk ook bij horen en die we niet kunnen missen (de beelden dan hé), nee grapje hoor, Jan-Willem kunnen wij ook echt niet missen haha. Dus samen gaan wij proberen er weer een leuk seizoen van te maken, veel plezier namens ons allen.

Toch duidelijkheid

Tsja en dan de eieren! 

Een ei is geen ei en twee ei is een half ei, zo luidt een gezegde. Tjeetje ik begon er bijna letterlijk in te geloven hoor (twee ei is een half ei), want op 25 maart om 0.38 uur werd het eerste ei gelegd. Een mooi verjaardag cadeautje voor Mihari, die dan jarig is/was. Normaal leggen ze ongeveer om de 48 uur een ei, dus zou er in de nacht van 27 maart het tweede ei gelegd moeten worden. Maar het was er niet, althans ook niet te zien en ik heb alle half uur bestanden na zitten turen. Op 28 maart meende ik (en ook enkele chatters, waaronder Kur) een tweede ei te zien en ben ik weer de half uur bestanden terug gaan kijken. En jawel hoor toch duidelijkheid, want om 0.39 uur bijna 1 minuut later dan het vorige ei werd ei 2 gelegd. Weliswaar één dag te laat, want nu zitten er geen 48 uur tussen maar 72 uur tussen het eerste en tweede ei.  

Hieperdepieperdepiep ……

De twee eieren is nu dus een feit en als het goed is zou er na 48 uur, dus in de nacht van 30 maart rond 0.30 uur ei nummer drie kunnen komen. Ik heb even met Annie (gemeente Gennep) geregeld om het beeld een poosje dichterbij te halen, zodat dit  beter te zien zal zijn. Als het laatste ei gelegd is gaan we weer wat uitzoomen zodat we weer breder zicht hebben en in de broedtijd ook het Niersdal en luchtruim beter kunnen zien.

Nogmaals gefeliciteerd Mihari, met je verjaardag en het ei natuurlijk 😉 En vandaag is mijn zus en hulpje Maria jarig Hieperdepieperdepiep ……Hoeraaaa. Wat een feest is het in maart zeg, 23 Maart zwager Richard en mijn broer Gerrit, 25 maart Mihari, 28 maart mijn dochter Sanne en 29 maart mijn zus Maria en dan nog de nodige eieren bij de ooievaars.

Gefeliciteerd allemaal en "Veul plezier wa" ennuuh Proost!

Groetjes Leo.               


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs