naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Één ei, is geen ei...

Bart Franken | vrijdag 23 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 373x

Het is nog geen Pasen, maar de eieren vliegen ons om de oren. Het tweede ei ligt er al! Maar nu beginnen we ons stiekem af te vragen: Hoeveel eieren gaan er in totaal komen???

De natuur werkt meestal als klokwerk. Als het eieren leggen begint, kunnen we meestal redelijk inschatten wanneer het volgende ei er is. Door onderzoek hebben we veel kennis opgedaan en kunnen we aardig schatten hoe lang het duurt tussen het leggen van de eieren en hoeveel het er ongeveer gaan zijn.

Uit de gegevens blijkt dat bosuilen eieren leggen zo rond de 60 uren na elkaar. Gisterenochtend 5:45 uur was er waarschijnlijk nog een paring waargenomen. Gisteren avond was het zover: Het tweede ei!!! Waarschijnlijk is het rond 19:11 uur gelegd. Dat is prachtig volgens verwachting, precies 61 uur na het eerste ei. De biologische klok van deze uilen loopt dus aardig goed op tijd.

Nieuw record?

We weten dat bosuilen gemiddeld 2 tot 4 eieren leggen. Nu wordt het dus spannend. Vorig jaar zijn er 2 jongen groot geworden. Als er dit jaar 3 jongen groot worden gebracht, zou dat een prachtig nieuw record zijn.

Als we even doorrekenen, zou het volgende ei ongeveer 07:00 uur zondag ochtend moeten komen. Dus met z’n allen achter de pc naar de cams kijken!

Maaaaaar wacht…. Houden de uilen ook rekening met de zomertijd?? We gaan het zien!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht