naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Bart Franken
BDL vrijwilliger Vogelbescherming

Één ei, is geen ei...

Bart Franken | vrijdag 23 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 266x

Het is nog geen Pasen, maar de eieren vliegen ons om de oren. Het tweede ei ligt er al! Maar nu beginnen we ons stiekem af te vragen: Hoeveel eieren gaan er in totaal komen???

De natuur werkt meestal als klokwerk. Als het eieren leggen begint, kunnen we meestal redelijk inschatten wanneer het volgende ei er is. Door onderzoek hebben we veel kennis opgedaan en kunnen we aardig schatten hoe lang het duurt tussen het leggen van de eieren en hoeveel het er ongeveer gaan zijn.

Uit de gegevens blijkt dat bosuilen eieren leggen zo rond de 60 uren na elkaar. Gisterenochtend 5:45 uur was er waarschijnlijk nog een paring waargenomen. Gisteren avond was het zover: Het tweede ei!!! Waarschijnlijk is het rond 19:11 uur gelegd. Dat is prachtig volgens verwachting, precies 61 uur na het eerste ei. De biologische klok van deze uilen loopt dus aardig goed op tijd.

Nieuw record?

We weten dat bosuilen gemiddeld 2 tot 4 eieren leggen. Nu wordt het dus spannend. Vorig jaar zijn er 2 jongen groot geworden. Als er dit jaar 3 jongen groot worden gebracht, zou dat een prachtig nieuw record zijn.

Als we even doorrekenen, zou het volgende ei ongeveer 07:00 uur zondag ochtend moeten komen. Dus met z’n allen achter de pc naar de cams kijken!

Maaaaaar wacht…. Houden de uilen ook rekening met de zomertijd?? We gaan het zien!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht