Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Nijlgans

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Kauw

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Door Tineke Hoekstra

Een ei hoort erbij

Tineke Hoekstra | woensdag 10 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 339x

Eieren, eieren en nog eens eieren Ze leggen maar door, die vogels van Beleef de Lente. Dan moet het nog Pasen worden. Zo is er het zesde ei bij de tweede koolmeeskast en ook de kerkuil legde er een zevende ei bij vandaag. Soms lijkt het wel een wedstrijd. Team koolmees vs team kerkuil.

De koolmees is ondertussen bezig aan een inhaalslag en gaat waarschijnlijk voor nog een paar eieren. Het gemiddelde ligt tussen de 8 en 9, maar het kunnen er ook 12 worden; iedere dag een ei.  Ook de kerkuil weet niet van ophouden. Ze legt er om de dag een ei bij.  Gemiddeld tussen de 4-7 en bij hoge uitzondering 10. Wie zal het zeggen.

Broeden

Tijdens het broeden zorgt het koolmeesmannetje voor zijn vrouwtje. Na twee weken komen de eieren uit en zorgt het koppeltje koolmezen gezamenlijk voor de jongen. 

In tegenstelling tot de koolmees begint het vrouwtje kerkuil na het leggen van het eerste ei meteen te broeden. Twee tot drie keer per uur keert ze de eieren met de onderkant van de snavel. Het regelmatig keren van de eieren is van groot belang voor de ontwikkeling van de kiem en voor de goede verdeling van de warmte over het ei.

In de watten

De vrouw wordt net als bij de koolmees de hele broedperiode door het mannetje in de watten gelegd met eten en aandacht. Krijgt de kerkuildame in deze periode te weinig voedsel dan kiest ze voor zichzelf en verlaat ze het legsel.

Na ongeveer 30 dagen komen de eieren uit (om de twee dagen een ei). In een voedselrijk jaar (=veldmuizen) broeden ze soms voor de tweede keer en in uitzonderingsgevallen zelfs drie keer. 

Blijven jullie dus nog even kijken want het is nog lang niet afgelopen hier voor de camera’s van BDL!

 

 

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht