Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Eerste blik op het tweede ei

Door Marieke van den Heuvel

Een ei erbij!

Marieke van den Heuvel | maandag 28 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 298x

Een tweede mooi steenrood ei bij de slechtvalken van het Rijksmuseum! Rond 9.50 uur vanmorgen was het ei voor het eerst te zien. Een mooi gemiddelde voor het tweede ei van 55 uur na het eerste ei. Als je kijkt naar dat er tussen de leg van de eieren zo’n 36 tot 72 uur kan liggen.
Man BVE bekijkt de eieren

Ei begroeting

In de clip Samen het ei bewonderen zien we dat man en vrouw slechtvalk hun ei begroeten. Ze chuppen en kijken er naar. Ze zijn zich er instinctief van bewust dat in de eieren slechtvalkjes in wording zitten. Het is als of ze zeggen “welkom in dit nest”. Eigenlijk net als wanneer een vrouw ontdekt dat ze zwanger is.

Teamwork

Man en vrouw slechtvalk zijn een echt team. Een hecht team ook. Ze broeden samen de eieren uit. Dit is anders dan bij de meeste vogelsoorten. Vrouw slechtvalk zit wel de meeste tijd (ongeveer tweederde) op haar eieren en heeft altijd de nachtdienst. Man slechtvalk neemt de rest voor zijn rekening. Dit is belangrijk. Slechtvalken moeten namelijk vlieguren blijven maken om hun vliegspieren sterk te houden. Die hebben ze nodig om goed te kunnen jagen.

Broedvlek

Zo vlak voor het laatste ei er zal zijn, zal ook de broedvlek klaar zijn. Deze ontstaat in de loop van de  komende dagen. Dit is een plek op de borst van de slechtvalk die de temperatuur van de eieren kan regelen. Die moet namelijk constant zijn om de embryo in het ei zo goed mogelijk te laten ontwikkelen.

 

We zijn benieuwd of we nog een derde ei bij de slechtvalken van het Rijksmuseum mogen verwelkomen. Want er is nog een vreemde vrouw met een oranje ring op het rooster gezien. En we hopen nog steeds dat ook de slechtvalken van de Mortel hun eerste ei snel mogen begroeten! Wordt vervolgd….

Vreemde vrouw met oranje ring

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs