Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Een ei erbij?

Pascal Stroeken, STONE | vrijdag 13 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 825x

Met een legselstart op 11 april is de mevrouw Winterswijk net een paar dagen vlotter dan haar voorgangster vorig jaar. Gaan we vanmiddag ei nummer 2 zien? En wat hebben meikevers en asperges met elkaar gemeen?

Voorbereidingen

Het zat er al overduidelijk aan te komen: het eerste ei in Winterswijk. Alle noodzakelijke voorbereidende handelingen hebben we de laatste weken zien langskomen: het werken aan de relatie tussen man en vrouw, inclusief lange gesprekken, knuffelen en af en toe wat perikelen, de verwennerij door man in de vorm van allerlei lekkere hapjes voor zijn dame, de inrichting van de broed- en kraamkamer (nestkuiltje draaien) en niet in de laatste plaats de vele paringen op de stoep van de villa (wat inderdaad veel handiger is dan binnenshuis!).

Vier of …?

Als mevrouw Winterswijk zich in tegenstelling tot haar Dongense collega wel keurig aan de regelmaat van het ei-leggen houdt, dan mogen we in de loop van vandaag (vanmiddag?) het tweede ei verwachten (en zondag nummer drie, dinsdag nummer vier, en …).

Natuurlijk zijn we benieuwd hoeveel eieren ze in totaal gaat leggen: houdt ze het bij het steenuilengemiddelde van vier of worden het er dit jaar misschien toch eens vijf? Volgende week rond deze tijd weten we meer.

Naschrift 13-4, 12:20 uur: kort na het middaguur, 51 uur na het eerste ei, is ei 2 gelegd!

Wat de asperge is voor mensen ….

… is de meikever voor steenuilen! Want zoals veel mensen elk jaar uitkijken naar de eerste asperges, zullen veel steenuilen ongetwijfeld (?) uitzien naar de eerste meikevers. Zoals clipmaker Geert het treffend verwoordt: de seizoensspecialiteit voor steenuilen.

Het aspergeseizoen en het meikeverseizoen gaan elk jaar zo'n beetje gelijk op. Doorgaans verschijnen de eerste meikevers rond half april op de menukaart; gisteren was het zover. Er zullen vermoedelijk nog vele volgen en hopelijk zijn er nog voldoende van deze voedzame kevers voorradig als de jonge Winterswijkse uiltjes in de tweede helft van mei aan hun eerste stevige hapjes toe zijn.

 

Foto steenuil met meikever: André Eijkenaar


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs