Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Een drukte van belang

Anjo Schouten | woensdag 14 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 167x

Het blijft een genoegen om naar te kijken. De kuikens stoeien en groeien, hollen en dollen. Gelukkig maar dat die uitloop tak er nu is. Zo krijgen we nog veel open doekjes van de uiltjes. Toch zullen de ouders er ook moe van worden. Vier van die bedelende stemmetjes, maar waar?

De nacht van de (nacht)vlinder

Het menu leek zondag op maandagnacht wel een kaart van een Italiaans restaurant. Man serveerde farfalle (die strikjespasta) en vrouw deelde de spaghetti uit. Wormen en nachtvlinders. Helaas krijgen die nachtvlinders al snel de naam "mot". En een mot is gewoon schadelijk of lelijk. De kijkers die dat roepen 'motten' maar eens gaan nachtvlinderen. Zoals veel in de natuur, kunnen nachtvlinders ook verwarrend zijn. Neem nu de dagactieve nachtvlinders.

Dag en nacht

In voorgaande jaren zagen we de kuikens met hitte in de meest wonderbaarlijke houdingen in de kast liggen. Maar natuurlijk maakt het uilengezin ook hierop een uitzondering, dagactieve nachtvogels. Zo leren we er weer wat bij. Eigenlijk hebben ze groot gelijk, waarom weg liggen smelten in die kast als je buiten een heerlijk briesje door je donskoppie voelt? Dat donskopje is straks nog het enige wat hen kan onderscheiden van de ouders. Als ze met de rug naar de camera toezitten is de v vorm achterop al redelijk te zien. En de ministrokenrokjes zijn nu volwaardige staarten geworden. Het blijft mooi zo de ontwikkeling te kunnen volgen.

Het voeren

Als ze met 4 op een rij op de tak zitten is het voor de ouders lastig. Je kan tussen hen in landen, maar je eigen kinderen plukken je zowat. Snel even aan komen vliegen, met de behendigheid van een specht aan de zijkant van de tak landen gaat nog. Zit er maar eentje op de tak? Dan lijkt het simpel, maar niets is minder waar. Ik heb al een paar keer gezien hoe man gefouilleerd werd. Er werd in zijn binnenzakken gevoeld en gelukkig draagt hij geen bril, anders keken ze daar ook achter. Je ziet hem dan terugdeinzen en een oog stevig dichtknijpen. Best eng, die gretige snaveltjes. En gretig zijn ze, er blijkt zelfs een kuiken te zijn dat zonder afkeer een spitsmuis opeet. Nou ja, smaken verschillen.
Niet slecht


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs