Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Een bleide boodschap

Anjo Schouten | woensdag 5 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 170x

Na het lange wachten, wat eigenlijk niet zo lang was, kwam er een ei. Vaak leggen steenuilen half april een ei, maar vrouw uil was al dagen onrustig, dus de kijkers ook. Er kwamen de meest wilde scenario's voorbij. En is er een ei gelegd? Dan ontploft de chat. Iedereen blij.

Het eerste ei

Ik was er net op tijd bij om haar te zien persen. Er was nog wat ongeloof, ja maar zo lag ze dagen geleden ook al! Dat heb ik dan niet gezien, maar dit was duidelijk persen. Rond 17:31, plop, daar was het. En dan is het wachten tot we het bewijs zien. Dat kwam toen ze even draaide al snel te zien. Het eerste ei

Zorgelijk?

Die vraag kwam in het Engels, is er nu niemand die zich zorgen maakt dat ze er niet op gaat zitten? Nee, geen zorgen. Als het legsel compleet is gaat ze het broeden opbouwen.
Het fijne aan dat systeem is dat dan de eitjes op dezelfde dag uitkomen. Noem het maar kansengelijkheid.
Geen nest met bijvoorbeeld grote lummels en kleine broertjes/zusjes. Met een groot voedselaanbod zullen gezonde kuikens het wel redden.
Natuurlijk blijven er altijd mitsen en maren, zo'n nestkast is geen geordende serie. Was het dat wel, dan had man het vrouwtje best wat rust kunnen gunnen, maar nee, er volgden weer twee paringen in de kast en later tenminste nog twee buiten.
Werken aan het volgende ei.

Volgende ei

Ik zou er de late donderdagavond maar voor vrij houden. De gemiddelde duur tussen twee eitjes is een slordige 54 uur. Maar hang me er niet aan op, steenuilen houden zich niet echt aan de boekjes.
Of eigenlijk, echt niet! Morgen komen er wijze woorden van Pascal, over de ei prognose. Dapper van hem, met die eigenwijze steenuilen. Maar vanmiddag laat liep menig fan denk ik te dansen in huis, een ei, een ei!
En dan denk ik, wie het kleine niet eert...


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs