Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een belangrijke dag voor huisdieren

Bernice Goffin | maandag 1 juli 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 80x

Het is de laatste tijd veel in het nieuws geweest: de veel omstreden ‘positieflijst’, met diersoorten die je tegenwoordig als huisdier mag houden, is vanaf vandaag eindelijk van kracht. Maar… Deze lijst is alleen voor zoogdieren. Waarom niet ook voor vogels?
Een kerkuil in gevangenschap, op klaarlichte dag vastgezet op een stokje. Foto Pixabay.

Strijd en verdeling

De positieflijst heeft veel verdeling in de wereld van dierenliefhebbers opgeroepen. Aan de ene kant zijn er veel mensen die dieren als serval, stokstaartje en capibara geen geschikte huisdieren vinden. Aan de andere kant zijn er ook mensen die oprecht van hun exotische dieren houden en zich er voor inzetten om deze zo goed mogelijk te verzorgen. Maar weegt die liefde van sommigen voor hun exotische dieren op tegen de vele mensen die een bijzonder dier aanschaffen puur om iets ‘cools’ of ‘unieks’ in huis te hebben, maar vervolgens helemaal niet de juiste zorg aan het dier weten te bieden?

 

Schattige uiltjes

En zo zijn er nog veel ingewikkelde argumenten. Maar voor de bescherming van vogels betekent het allemaal weinig, want de huidige lijst is alleen van toepassing op zoogdieren. We mogen dus geen chinchilla meer houden, maar kunnen nog wel met het grootste gemak een jonge kerkuil op marktplaats aanschaffen. Want zeg nou zelf, die uiltjes zijn schattig toch?

 

Maar géén huisdieren

Als we de clips van de afgelopen weken zien durf ik zeker wel te zeggen dat het een onomstreden mening is dat jonge uilen er leuk en schattig uitzien. Maar dat maakt ze absoluut geen geschikte huisdieren. Roofvogels en uilen zijn echte vliegers en hebben heel veel ruimte nodig. Je kunt ze niet zomaar op een paaltje vastbinden voor de hele dag en ervan uitgaan dat ze het prima maken, zoals helaas wel veel gebeurt. Roofvogels en uilen moeten doorgaans helemaal niks van mensen hebben, behalve misschien de dode muis die ze aangeboden krijgen. Mijn huiskat Nala wil iedere dag met mij spelen en komt daarna spinnend op schoot liggen. Zie je dat een kerkuil al doen?

 

Een positieflijst voor vogels?

Naast de welzijnsproblemen zijn er ook nog andere argumenten die tegen het houden van roofvogels en uilen als huisdier pleiten, zoals vertroebeling van de wilde Nederlandse populatie wanneer er huisdieren ontsnappen (wat helaas regelmatig gebeurt). Al met al klinken strengere regels voor het houden van vogels helemaal niet als een slecht idee. Zo een ‘positieflijst’ voor vogels zou daarin een mooie stap kunnen zijn. Van wat ik lees wordt daaraan gewerkt, maar verder nieuws is er niet. De positieflijst voor zoogdieren had veel voeten in de aarde en duurde jaren om op te stellen. Het zou dus zomaar nog een hele poos kunnen duren voordat de kerkuiltjes van marktplaats verdwijnen… Gelukkig kunnen we hier op Beleef de Lente mooi zien hoe het moet: op een respectabele afstand kunnen we goed samenleven met de wilde kerkuil en de camerabeelden laten zien hoe kerkuilen zich écht gedragen.

Zo hoort het!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs