Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Een beetje van alles

Annelies Marijnis | donderdag 22 augustus 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 917x

Gisteren zag ik veel Huiszwaluwen, samen met Boerenzwaluwen, in de ochtendmist scheren over pas gemaaide weilanden, op zoek naar insecten. Er zijn al meldingen van naar zuid trekkende zwaluwen, misschien van mislukte nesten. Dan zijn ze eerder weg dan de broedvogels.

Het ringetje

Helaas heb ik nog niet kunnen achterhalen waar onze vrouw Huiszwaluw is geringd. Het enige wat ik heb kunnen aflezen is een dubbele punt met daar achter het getal 86 en enkele letters waaronder sse. Ik weet het niet zeker maar het zou kunnen dat zij in het buitenland is geringd. Ik kan namelijk niets onderscheiden van Vogelringstation Arnhem wat op Nederlandse ringen al dan niet verkort wordt vermeld. We zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen. Jammer. Het zou zo leuk zijn en ook voor de wetenschap als onze familie Beleef de Lente Zwaluwen geringd zou zijn. Dan zou je volgend jaar kunnen zien of ze terugkomen in dezelfde nestkom, mits wij natuurlijk volgend jaar weer met de Huiszwaluwen van Beleef de Lente zouden mogen meekijken. Voor mij een vraag maar voor onze zwaluwtjes misschien een weet.

Kuuk

Wel bijzonder dat we zo lang van Kuuk kunnen genieten en dat ie iedere avond terug komt naar de nestkom. Wanneer zou ie een partner vinden? Leren ze elkaar al dit jaar kennen of gebeurt dat tijdens de reis naar Afrika? Oplettende kijkers zien Kuuk al met een andere zwaluw genaamd Bruinvogel optrekken. Zou dat de partner worden? Bij vogels zoals zwanen en ganzen worden de jonge mannetjes al snel verstoten zodra ze voor zich zelf kunnen zorgen. Is onze Kuuk een man of vrouw? Af en toe krijgt ie letterlijk op zijn kop van een ouder. Is dat omdat het een mannetje is? Of is het een vrouwtje dat daarom zo lang wordt getolereerd in het nest?

 

Vragen

Wat een hoop vragen in dit blog! Maar we weten ook nog zo weinig over de Huiszwaluw! Maar nu Beleef de Lente over enige tijd, als de twee Bruusjes kunnen vliegen, wordt afgesloten (ik weet echt niet wanneer dit gebeurt) kan ik alleen maar constateren dat we heel veel te weten zijn gekomen over het gezinsleven van onze zwaluwen. Wanneer en wat ze te eten krijgen, hoe ze samen overnachten, wanneer ze wakker worden, dat ze "praten" tegen en met elkaar, soms tot midden in de nacht. Tsiep, tsiep, tsiep en het gaat maar door. Moeten die oudervogels daar niet gestoord van worden?

Nieuwe buren?

De laatste paar dagen zit er af en toe een duo Huiszwaluw in het rechter nestje. Wie weet is dat nestje volgend jaar bezet door dit stel.

 

De foto's zijn van 20 augustus, bij de til van Adrie genomen.

 

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs