Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Een beetje opschuiven graag...

Bernice Goffin | maandag 1 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 68x

Man kerkuil maakt er een sport van om overdag precies voor vrouw te zitten. Wij moeten overdag maar gissen over wat er precies gebeurt achter het welbekende ‘kamerscherm’. Hoeveel eitjes zouden er vandaag liggen?
Een bekend beeld overdag... Geloof me, vrouw zit er echt nog ergens achter.

Doet hij het erom?

Op 30 maart was het ook weer giswerk. Man kerkuil kwam in de ochtend precies op tijd binnen om wat privacy te geven aan vrouw, die zeer waarschijnlijk net haar vierde ei aan het leggen was. Daardoor konden we pas in de avond, toen hij er weer vandoor was, met zekerheid het vierde ei in beeld krijgen. De hele dag was het een kwestie van eituren voor de meest geduldige onder ons, en bij elke paring maar hopen dat man zich lang genoeg verplaatst om ons zicht te geven op de eitjes. Maar néé hoor, na elke paring gelijk weer op zijn plek op de richel. Het is alsof hij het erom doet! Er kwamen dan ook weer verschillende keren grapjes in de chat voorbij over het installeren van een verschuifbare richel. Was het maar zo makkelijk…

 

Mate guarding

Het is niet in elke kast zo dat het mannetje gedurende de broedfase bij het vrouwtje in de kast blijft, maar ook uit eerdere jaren hebben we al geleerd dat dit mannetje behoorlijk gehecht is aan zijn plek in de kast. Dicht bij je vrouw blijven heeft natuurlijk ook een belangrijke functie: zo kun je voorkomen dat vreemde mannetjes met haar proberen te paren. Man lijkt hier goed alert op en kwam in het weekend gauw in actie toen een vreemdeling het waagde om de hooiberg te betreden (zie de clip). De biologische term hiervoor is ‘mate guarding’ ofwel ‘partner bewaken’. Een belangrijke taak om ervoor te zorgen dat al jouw kuikens ook écht van jou zijn. Gelukkig voor onze man is ‘buitenechtelijk nageslacht’ bij kerkuilen behoorlijk zeldzaam. Dat is zeker niet bij alle vogelsoorten het geval. Wist je bijvoorbeeld dat ongeveer 25-50% van alle koolmeesgezinnetjes één of meer ‘buitenechtelijke’ jongen bevat?

 

Een vijfde ei onderweg?

Het kamerscherm heeft, behalve ons het zicht ontnemen, dus zeker nog meer functie. Maar ook vandaag zal het voor ons weer flink turen worden. Want áls er nog een vijfde ei komt, is de kans groot dat dit vandaag overdag of mogelijk vannacht gelegd wordt. Dus… Houdt zeker een oogje in het zeil vandaag, want we kunnen zomaar verrast worden met een kerkuilen-paasei!

Man in actie. 'En blijf weg!!'

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs