Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Echtelijke ruzie?

Bernice Goffin | maandag 22 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 175x

Misschien komt het bekend voor: je hebt iets lekkers voor jezelf in huis gehaald om later op te eten. Na een lange dag werken kom je thuis en doe je de koelkast open. Maar… Weg is je maaltijd! Je huisgenoot is ermee vandoor gegaan! Ook onze kerkuilen zijn het niet altijd eens over de voedselvoorraad
1: man pakt een voorraadmuis. 2: vrouw gaat erachteraan. 3: vrouw pakt de muis weer af. 4: vrouw voert de muis aan de kuikens. En man? Die had een nieuwe voorraadmuis gevonden!

Muizenissen

Man kerkuil werkt gedurende de nacht snoeihard om muizen voor zijn gezinnetje te verzamelen. Na een lange nacht jagen vindt hij dan kennelijk ook wel dat hij een klein deel van zijn oogst heeft verdiend. Maar vrouw kerkuil lijkt het daar niet altijd mee eens te zijn en dat leidt soms tot het over en weer afpakken van muizen. Een soms hilarisch tafereel. Ook man kerkuil lijkt soms achteraf toch van gedachten te veranderen en geeft de muis dan toch, soms half opgegeten, aan vrouw terug. Zie ook de laatste clip ‘De even lenen muis’. Het is voor ons makkelijk om te zeggen ‘afblijven man, die muizen zijn voor de kuikens!’. Maar ja, hij heeft ze wél zelf gevangen! En of hij ’s nachts tussen het jagen door aan eten toekomt weten we eigenlijk niet.

 

Nieuwe verhoudingen

Hier en daar een verhitte discussie over de voedselvoorraad daargelaten, kan ons koppel nog steeds goed met elkaar overweg. Ze paren zelfs nog af en toe. Dat die paringen in het bijzijn van de kinderen plaatsvinden maakt voor de uilen duidelijk niet uit. Wel zien we langzaamaan de verhoudingen veranderen. Vrouw is ook steeds vaker buiten aan het jagen en man is vaak tegenwoordig wat later op de ochtend thuis en wat vroeger in de avond de deur uit. Ik vraag me af of hij nog lang in de kast zal slapen overdag. Als het hem te druk wordt zal hij, mogelijk op enig aandringen van vrouw, uiteindelijk een nieuw rustig plekje uitzoeken om overdag te slapen. Dan zullen we hem alleen nog zien als hij ’s nachts muizen aflevert.

 

Tijd voor de kleinsten

Vrouw kerkuil zal nog wat langer bij de kinders blijven overdag. En dat is maar goed ook, want de kleinsten kunnen nog niet zelfstandig eten. Nu ook K5 steeds beter wordt in het wegwerken van grote brokken, zijn het vooral K6 en K7 die nog haar aandacht behoeven. We zien dat vrouw nog steeds een paar keer per dag de tijd neemt om stukjes vlees af te scheuren voor de kleintjes. En de oudere kuikens? Die hebben niet veel aandacht meer van haar nodig en worden langzaamaan ondernemender. Ik kijk nu al uit naar het moment dat ze beginnen met het bespringen van ‘oefenprooien’ en dat ze zich over de richel wagen naar het voorste deel van de kast. De drukte in huize kerkuil is nog lang niet voorbij!

Foto André Eijkenaar

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs