Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Echtelijke onenigheid?

Linda Persoon | zondag 3 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 290x

Al ruim een maand houden ze ons in spanning, maar Mevrouw en Meneer Merel lijken het maar niet eens te kunnen worden; waar komt het nest? Man lijkt nog steeds interesse te hebben in de schedel, terwijl vrouw zich ook op andere plekjes oriënteert. Is hier sprake van een echtelijke onenigheid?

Toch maar niet?

Twee weken geleden bouwde vrouw merel een prachtig nestje, helaas niet voor onze camera maar in een taxushaag elders in de tuin. Om een of andere reden besloot zij hier toch geen eieren in te leggen. Was het omdat ze zich herinnerde dat vorig jaar op deze plek haar legsel werd geroofd? Heeft ze op een of andere manier aangevoeld dat er nog winterse omstandigheden aankwamen? Of was ze simpelweg nog niet aan eileg toe? Allerlei vragen waar ik ook geen antwoord op kan geven.
We hoeven ons nog geen zorgen te maken dat het er niet meer van gaat komen want het broedseizoen van de merel loopt van eind maart tot in juli, nog tijd genoeg voor een nestje dus.

Eitjes in de maak

Ondertussen gebeurt er buiten ons zicht wel al een hoop, namelijk in het lichaam van vrouw merel. In de eierstokken zijn de eicellen al volop in ontwikkeling. Als deze rijp zijn kunnen ze na een paring bevrucht worden. Vlak voor het leggen van een ei ontstaan nog eiwit, vliezen en de kalkschaal. De ontwikkeling van de kuikens begint dan zelfs al, al is het microscopisch klein, op celniveau. Deze ontwikkeling stopt tijdens het leggen en gaat door zodra het ei bebroed wordt.

Deze kant op!

Voor nu nog even geen eieren, want Mevrouw Merel is er nog niet uit over de locatie, zo veel is wel duidelijk. En als zij nog niet overtuigd is van de juiste plek, dan zal man nog even geduld moeten hebben. Uiteindelijk beslist de vrouw wat zij de meeste geschikte nestlocatie vindt. Tot die tijd kan man wel met suggesties komen, en een daarvan is duidelijk de schedel. Wij zijn het roerend met hem eens, kom maar hoor Mevrouw Merel, deze kant op!

Clip door onze clipmaker Romke


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs