Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Echte kleine pimpelmezen

Jennifer Romeijn | zaterdag 14 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 310x

De zeven pimpelmeeskuikens zijn vandaag 15, 14 of 13 dagen oud (ze zijn immers op verschillende dagen uit hun eieren gekropen). Wat groeien ze goed!
De zeven pimpelmeeskuikens

Vorige week zagen de kuikens er nog heel anders uit: met dichte ogen en amper veertjes. Maar rond 9 mei hadden de meeste kuikens hun ogen open en inmiddels hebben ze ook veren en de kenmerkende pimpelmeeskleuren. Het worden al echte pimpelmezen! Ook zijn sommige kuikens gestart met vleugeloefeningen. Hierbij klimmen ze de nestkom uit en wapperen ze flink met hun vleugels. Wanneer ze gaan uitvliegen zijn sterke vleugels hard nodig natuurlijk.

Ondertussen vliegen de ouders af en aan met eten. Aan voedsel lijkt gelukkig geen gebrek en de kuikens krijgen de lekkerste hapjes. Behalve met voeren houdt moeder zich ook met andere zaken bezig. Je kunt haar vaak de nestkom in zien duiken. De ene keer is ze dan bezig met het verwijderen van parasieten, de andere keer probeert ze door te duwen en in de nestwand te pikken deze groter te maken. Het nest moet namelijk meegroeien, zodat die zeven groeiende kuikens erin blijven passen. In het nest zitten de kuikens veilig.

 

Nog één week

We verwachten dat de kuikens volgende week zullen uitvliegen. De precieze datum is wat lastig te bepalen: de kuikens zijn op drie verschillende data uit hun eieren gekropen en pimpelmeeskuikens blijven gemiddeld 18-21 dagen op het nest. Deze optelsom brengt ons bij de voorspelling dat het uitvliegen ergens tussen 17 en 22 mei zal gebeuren. Dat is bijna de hele volgende week haha!

Tot het zover is moeten de kuikens echter eerst nog wat meer groeien: hun slagpennen zijn nu nog niet volgroeid, er moeten nog wat kale plekken opgevuld worden en de mondhoekplooi (in de ‘mondhoeken’ van de snavels) moet zich nog terugtrekken. En natuurlijk zullen de kuikens hun vleugels moeten gaan uitproberen door veel vleugeloefeningen en actief gefladder in de nestkast. Blijf vooral kijken, over een (kleine) week zijn ze waarschijnlijk weg!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs