Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Echt 'n echtpaar

Ronald van Harxen, STONE | zondag 20 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 473x

Het is een beetje ongemerkt voorbij gegaan, maar ons broedpaar heeft op 26 mei hun vierjarige verbintenis gevierd. Op die dag in 2017 verscheen het vrouwtje voor het eerst voor de camera's. Het duurt nog even voor ze hun gouden bruiloft kunnen vieren, maar wat is er veel gebeurd in die jaren.

Liefde op het eerste gezicht

Hun avontuur voor de camera begon in de nacht van 25 op op 26 mei 2017.  Man had vier dagen daarvoor zijn eerste vrouw verloren bij de aanval van een steenmarter en in de dagen daarna zijn drie kinderen. Ondanks zijn verwoede pogingen hen warm te houden en van prooi te voorzien, stierven die een voor een. Een klein drama. Zij was het jaar daarvoor geboren bij de buren, nog geen tweehonderd meter verderop. Een buurmeisje dus, nog niet eerder aan de man. Het moet wel liefde op het eerste gezicht zijn dat ze zolang geduldig heeft gewacht tot haar kans kwam.

Negen kids

Dat jaar was het te laat voor kinderen, maar het jaar erop zetten ze vier jongen op wereld, uit vier eieren. In 2019 kwamen twee van de drie eieren uit; het ei dat niet uitkwam werd later opgegeten. In 2020 drie jongen uit drie eieren. In 2021 zoals bekend wel eieren (drie), maar helaas geen jongen. Een soort van in-between-kids jaar. In de de vier jaren dat ze nu samen zijn opgeteld negen jongen, gemiddeld net iets meer dan twee per jaar. Geen slecht resultaat. En meer dan de 1,7 die Nederlandse gezinnen gemiddeld produceren. Maar die doen het slechts eenmalig; steenuilen ieder jaar weer opnieuw.

Houten bruiloft

Volgend jaar hopen ze hun houten bruiloft te vieren. Een zilveren of een gouden is nog ver weg. Maar misschien is het wel niet helemaal eerlijk om zo te rekenen, steenuilen worden immers veel minder oud dan mensen. De langste paarband die we hebben kunnen vaststellen bij steenuilen bedraagt zes jaar. Mogelijk zijn er die het langer met elkaar hebben uitgehouden, maar omdat we maar relatief weinig mannetjes terug vangen, is het aantonen daarvan lastig. Zo bezien timmert ons Beleef de Lentepaar dus aardig aan de weg en is hout misschien eigenlijk wel goud.

Goed voorbeeld

Ongetwijfeld hebben ze dat afgekeken van de hoofdbewoners van het erf: Benno en Lieneke. Zij mochten afgelopen vrijdag hun gouden bruiloft vieren. Vijftig jaar lief en leed gedeeld: een prestatie van formaat! Maar misschien ook weer niet zo moeilijk als je bedenkt dat beiden superaardige mensen zijn. Dat maakt het zo lang met elkaar uithouden toch een stukje gemakkelijker. Benno en Lieneke: van harte gefeliciteerd en op naar de 80 jaar en 288 dagen. Dan hebben jullie het Nederlands record verbroken. En dat de steenuilen jullie goede voorbeeld maar mogen volgen!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs