Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Echt koninklijk

Linda Persoon | zaterdag 27 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 66x

Het is koningsdag! Ook een bijzondere dag voor de roofvogels want valkerij is al sinds de middeleeuwen echt iets koninklijks. Of... is het niet meer van deze tijd?

Valkerij

Valkerij is de verzamelnaam voor het werken met alle soorten roofvogels en uilen bij de jacht.
Al sinds het begin der tijden jagen mensen met vogels. Waar dit eerst was als noodzakelijk hulpmiddel om vlees op de plank te krijgen, groeide deze vorm van jacht in de middeleeuwen uit tot edele vorm van jagen en werd het een statussymbool.
Met welke vogel gejaagd mocht worden werd bepaald door je rang en klasse. Zo werd in de hoogste rang door de koningen en hoge edelen met slechtvalken gejaagd, priesters mochten met sperwers jagen en de lagere adel met buizerds en torenvalken.
Het trainen van deze vogels was en is erg moeilijk en werd gedaan door valkeniers. Dit waren meestal arme boeren die overtrekkende roofvogels op hun land vingen, trainden en hier een flink bedrag voor mochten verwachten.

Verboden

Tegenwoordig is in het wild vangen van vogels over bijna de hele wereld verboden. Vogels die je nu tegenkomt in de valkerij zijn gekweekt en meestal hybride (een kruising tussen soorten). Het jagen met vogels is tegenwoordig weinig populair, er zijn effectievere methoden om te jagen. Wel worden roofvogels nog wel eens ingezet bij het verjagen van schade veroorzakende konijnen of ganzen.

Roofvogelshows

Tegenwoordig worden roofvogels veel gebruikt in roofvogelshows. Hoewel veel aanbieders van dit soort shows de educatieve waarde van een roofvogelshow noemen, deelt de Vogelbescherming dit standpunt niet.
De Vogelbescherming is tegen het houden van roofvogels en uilen als huisdieren en het organiseren van shows en demonstraties met deze dieren, omdat dit onaanvaardbare gevolgen kan hebben voor natuur en dierenwelzijn.

Ondanks dat de meeste vogels in gevangenschap tegenwoordig gekweekt worden, worden er toch regelmatig jonge roofvogels en uilen uit de natuur gehaald, in de illegale handel leveren zij flink wat op. Vogels die gebruikt worden bij shows zijn vaak uitheemse soorten en als zij tijdens een show ontsnappen en later paren met inheemse soorten ontstaan er kruisingen die eigenlijk niet zouden moeten bestaan. Daarnaast veroorzaken roofvogelshows en het niet professioneel houden van roofvogels en uilen veel dierenleed.
Wil je meer weten over het standpunt van de Vogelbescherming over roofvogelshows, dan vind je hier meer informatie.

Wil je écht koninklijk met de roofvogels en uilen omgaan? Bekijk ze dan van een afstandje in hun eigen leefomgeving, waar ze horen.

 

Bronnen
- De valkerij (geschiedenis.nl)
- De Valkerij - Birds@Work Valkerij (valkenieren.nl)
- Standpunt Roofvogelshows en het houden van roofvogels en uilen | Vogelbescherming


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs