Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Dwarse merel

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 23 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 691x

Dinsdag schreef ik over de holenduiven die niet echt meewerkten er in 2010 een gezellig seizoen van te maken. In de afgelopen jaren waren er vele interacties met andere vogels, denk bijvoorbeeld maar aan de kauwen. De merel uit 2009 werkte ook niet echt mee. Al begrijpen we wel een beetje waarom.

Op de 31e mei van dat jaar komt iets over tienen 's avonds vrouw steenuil binnen met een merel, zo te zien een pas uitgevlogen jong dat zich niet goed verstopt had. Nu is een merel een forse prooi voor een steenuil. 6 intacte merels die we de afgelopen jaren in de prooivooraad aantroffen wogen gemiddeld 75 gram. De lichtste 62 en de zwaarste zelfs bijna 87 gram. Een steenuilenvrouw weegt in die periode tussen de 180 en 200 gram. Ze moet dus al gauw een last meezeulen - vliegend! - van een derde van haar lichaamsgewicht. Ik weet niet of u ooit wel eens hebt geprobeerd een zak patat van 20 tot 25 kilo de zolder op te sjouwen? Vast niet, waarom zou u ook. Maar stelt u het zich eens voor. En dan heb ik het nog over lopen, niet over vliegen.

Het zal haar dan ook flink wat energie gekost hebben het arme dier te vangen en de nestkast in te slepen. Je ziet ook dat ze even op adem moet komen voor ze er de broedruimte mee in gaat. Wat dan volgt is kostelijk om te zien en laat zich eigenlijk niet in woorden vangen. Kijk beter het clipje dat er toen van gemaakt is. Let ook op de reactie van jongen als ze buiten gestommel horen dat ze niet goed kunnen duiden. Zomaar een van de vele gebeurtenissen uit een van de voorbije seizoenen. Wat hebben we genoten! (met excuses aan de merel)

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs