Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Duivels dilemma

Linda Persoon | vrijdag 3 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 845x

De eerste week van onze kuikens was er één vol spanning en sensatie. Met het duivelse dilemma tussen warmte of voedsel, 2 overleden kuikens en een mysterieuze aanbidder voor moeder.

Warmte of voedsel

Helaas waren de weersomstandigheden toch iets minder gunstig, dan ik vorige week gehoopt had. Moeder Merel stond voor een duivels dilemma; de kuikens warm houden, of op zoek gaan naar voedsel. Bij te lange afwezigheid van haar zouden de kuikens teveel afkoelen, als ze te lang bleef zitten kregen de jongen te weinig voedsel. Uiteindelijk vond zij een redelijke middenweg tussen lang genoeg warm houden en toch genoeg voedsel bij elkaar scharrelen. Helaas overleed het derde kuiken. Op de beelden is te zien dat hij ook wat kleiner was dan de rest. Dit kan komen door zijn latere uitkomen of door minder voedsel, we zullen het niet zeker weten. Het was even spannend, maar de overige twee kuikens lijken in ieder geval over dat kritieke punt heen te zijn.

Een vlinder vouwen

Moeder Merel vangt veel motten voor haar jongen, misschien vindt zij dit het meest voedzame voedsel. Een kleine vlinder opvouwen en in een kuikensnavel stoppen is nog wel een hele toer, zo was te zien op de beelden. Kan dat geprop en gepor geen kwaad voor die kleine bekkies? Moeder Merel probeert het voedsel zo ver mogelijk achterin de keeltjes van de jongen te stoppen. Dit doet ze omdat de jongen het voedsel nog niet goed kunnen doorslikken als het voor in hun snavel ligt. De keeltjes van jonge vogels zijn hier op gemaakt en zullen niet snel beschadigen. Het voedsel dat ze geeft bestaat uit zachte delen dus ook dit kan geen beschadigingen veroorzaken. Vogels hebben geen tanden en daarom vindt de hele afbraak van het voedsel plaats in het spijsverteringskanaal. In de speciale spiermaag wordt voedsel fijn gemalen.

Mysterieuze aanbidder

Dan was er nog de mysterieuze merelman, die meerdere dagen achtereen op de hoorn kwam om onze vrouw het hof te maken. Mevrouw Merel leek ook wel geïnteresseerd en af en toe verdwenen zij samen uit beeld. De fantasie van de kijker sloeg op hol, wat spookte dat stel samen uit? Is dit een vrijgezelle man op zoek naar een partner of heeft hij al een vrouw en probeert hij van twee walletjes te eten? Breekt de hel los als zijn mogelijke partner hier achter komt? Zoals in de chat werd gezegd: het lijkt wel een aflevering van Dynasty! Inmiddels is deze knappe charmeur al een dag of 2 niet gezien bij het nest. Zou hij zijn interesse hebben verloren of is hij door zijn vrouw veroordeeld tot huisarrest?

Het blijft spannend

Hoe het ook zij, voor nu heeft Moeder Merel haar vleugels vrij voor haar overgebleven twee kuikens. Garanties kan ik natuurlijk niet geven dat ze het gaan halen, wel kan ik zeggen dat de kuikens de eerste kritieke week door zijn gekomen en dat is al heel bemoedigend. Het blijft echter spannend of de weersomstandigheden roet in het eten gaan gooien. Kan Vrouw de balans houden tussen verwarmen en voeren? Gaan ze het halen en hebben we volgende week uitvlieg-klare-kuikens? En staat de minnaar van Vrouw Merel straks met zijn koffers op de stoep? Blijf kijken naar dit spannende nest vol onzekerheden en dilemma’s!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs