naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Eerste vliegoefeningen jonge huiszwaluw   *   Hoe zal het de jonge vogels vergaan in deze tropische dagen?   *   Vierde zwaluwjong groeit als kool   *   Vandalen? Of gewoon slimme vogels..   *   Voor alle vaders❤️
Toon alle blogs & vlogs

Door Jan de Boer
It Fryske Gea

Drie op een rij…..en de vierde?!

Jan de Boer, It Fryske Gea | maandag 14 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 338x

Na een paar weken relatieve rust, eindelijk de verlossende gebeurtenis. De geboorte van het eerste jong op 11 mei en wat schept onze verbazing? Op dezelfde dag kruipen nog twee jongen uit het ei. Volgens mij is dat redelijk uniek. De dag na de geboorte krijgen de jongen al hun eerste prooi te eten.

Pikorde

Zodra er een prooi gebracht wordt, zie je de jongen nog rustig op hun beurt wachten. Zodra de jongen ouder worden, dan zal dit veranderen. Het vrouwtje scheurt de prooi in kleine stukjes en geeft dit over de jongen. Een voor één krijgen ze een stukje. Straks worden ze steeds brutaler en worstelen zich naar voren om zoveel mogelijk te bemachtigen. Het wordt nog leuker als ze zelf de prooi gaan verscheuren. Onderlinge gevechten bepalen dan de rangorde. En ook hier geldt dat de sterkste en brutaalste wint. Deze drie jongen zijn bijna allemaal even oud, dus ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren.

Komt het vierde ei uit?

Zal het vierde ei ook nog uitkomen en/of wanneer? Het vrouwtje is pas na het derde ei fanatiek gaan broeden en het vierde ei is drie dagen hierna gelegd. In principe zal het ei daarom morgen of overmorgen uitkomen. Ik ben benieuwd. Als het uitkomt zal dit jong drie dagen jonger zijn dan zijn broertjes en zusjes. Volgens mij krijgt dit jong het best zwaar om te overleven, maar bij genoeg voedselaanbod zou dit best kunnen slagen.


Spitsuur voor het mannetje

Over voedselaanbod gesproken. Voor het mannetje is het de komende weken een drukke tijd. Hij voorziet zichzelf, het vrouwtje en alle jongen van voedsel. Pas na een aantal weken gaat het vrouwtje helpen bij de aanvoer van prooien. De honger wordt ook groter, dus de aanvoer moet groeien. Ik ben benieuwd welke prooien we straks allemaal in beeld zullen krijgen.

Eerst maar even genieten van de prachtige beelden van de donsjongen en de schitterende filmpjes van onze clipmaker Jonathan.


-----Update----

Net na het schrijven van dit blog kwam ook het vierde uit! Wat een goed nieuws voor onze havikfamilie.

-----Update----


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht