Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
de drie eieren - screenshot

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Drie? Als dat maar goed gaat!

Bart Franken | woensdag 20 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1162x

De afgelopen twee jaar waren beiden een jaar met ups en downs. Vorig jaar duurde het wachten (voor ons gevoel) tergend lang weet ik nog, "zouden ze nog wel gaan broeden" was de vraag. En in 2017 was er helaas een onverwachte wending bij de eieren, een flinke tegenvaller weet ik nog...

2017

Ik weet het nog goed... In 2017 hadden de bosuilen drie eieren. Iedereen had zich al voorbereid op de komst van drie jongen, zowel kijkers als het team achter de schermen. Uiteindelijk bleek helaas bij het uitkomen dat één ei niet uit kwam. Op beelden leek een deukje in het ei zichtbaar. Wat was er gebeurd?

Tijdens het ringen van de jongen werd het niet-uitgekomen ei onderzocht. Het had een beschadiging opgelopen. Er zat wel een (bijna) volgroeid kuiken in, maar door de beschadiging was het ei uitgedroogd en had het kuiken het niet gehaald... Een treurig bericht. Maar zo is de natuur...

2018

In 2018 begon het seizoen voor de verandering heel laat. Iedereen zat vol spanning te kijken op de beelden of er al een glimp van een ei te zien was. Uiteindelijk werd het eerste ei gelegd op 20 maart. We waren toen al ruim een maand live.

Bekijk hier het jaaroverzicht van de Bosuilen van 2018.

Nu is het niet heel ongebruikelijk dat een bosuil in maart eieren legt. Het eieren leggen hangt van meerdere factoren af (daarover in een latere blog meer). Het komt dus wel vaker voor. Maar van dit koppeltje zijn we toch iets meer gewend dat ze in het einde van een jaar (november - december) in ieder geval al interesse in de kast tonen.

Hoe gaat het dit jaar lopen?

Dit jaar hoeven we gelukkig niet in spanning af te wachten. We hebben bij de start al direct drie eieren! Ik kreeg dit bosuilen seizoen de eerste melding van Jan eind november 2018. Man Bosuil meldde zich in de omgeving van de kast!

Op 31 december 2018 begon vrouw bosuil de kast te verkennen. Het mannetje reageerde direct. Volgens Jan waren de geluiden van beide uilen in die tijd echt magnifiek en vulden heel het bos! Wat moet dat toch geweldig zijn, zo'n achtertuin!

Dit jaar dus wederom drie eieren. Het lijkt er op dat het daar bij blijft. Ik hoop heel hard dat we dit jaar wél drie gezonde jongen zien uitvliegen. Maar je weet het maar nooit, het blijft de natuur. Die is soms niet te voorspellen. Rest mij nog te vragen:

Hoe denkt u dat dit seizoen gaat verlopen?

(het antwoord op die vraag krijg je alleen door te blijven kijken natuurlijk!)

 

Bart

 

Het ringen van één van de jongen in 2018. - Screenshot samenvatting 2018.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs