naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Voedertafel

Geen broedsel

Havik

Alle Beleef de Lente camera's gaan op 29 september definitief uit.   *   Helaas heeft nog een jong kerkuiltje het niet gered   *   Onraad bij de kerkuil   *   Schoon en fris   *   Drukte op de tak
Toon alle blogs & vlogs

Door Pascal Stroeken
STONE

Doorzetters

Pascal Stroeken, STONE | maandag 7 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 437x

Doorzetters, zo mogen we man en vrouw Winterswijk wat mij betreft wel noemen. Ze hebben de afgelopen dagen een flinke tegenslag te verwerken gehad, maar geven niet op.

Wie de laatste dagen de ontwikkelingen op de voet heeft gevolgd, heeft nu wellicht afgekloven nagels van de zenuwen en eelt op de vingertoppen van het duimen op een goede afloop. De clipjes met toelichting van de afgelopen dagen geven een goed beeld van de ontwikkelingen (met dank aan clipmaker Geert). In dit blog een reconstructie (met dank aan Anjo en Geert voor het terugkijken van de beelden).

Lang uit beeld

Tot zaterdagochtend (5 mei) gaat alles zijn gebruikelijke gangetje. Na de dagelijkse bezigheden op de tak, zoals het verjagen van lastige buren, zien we man uit beeld vertrekken. Vast en zeker op weg naar zijn vaste roestplek van waar hij goed zicht heeft op de nestkast om een oogje in het zeil te houden.

Maar al gauw blijkt dat man wel erg lang uit beeld blijft. 's Avonds verschijnt er wel een uil op de tak, maar het is niet duidelijk of dit man is of een vreemde gast. De uil zit een half uur lang opmerkelijk stil voor zich uit te kijken en als vrouw de kast uitkomt gunt ze hem geen blik waardig. Als het haar man was geweest hadden we, zoals gebruikelijk, toch eigenlijk wel enige begroeting mogen verwachten?

De hele opvolgende nacht van zaterdag op zondag blijft man weg. Voor vrouw is dit een ongewisse situatie, want zij rekent erop dat man haar prooi komt brengen zodat zij, op haar gebruikelijke korte uitstapjes na, op de eieren kan broeden. Gedurende die nacht ziet vrouw zich genoodzaakt om veel vaker en langer dan normaal het nest te verlaten om zelf wat te eten bij elkaar te scharrelen. Waar ze normaal uitstapjes heeft van een minuut of 5, blijft ze nu zelfs een keer 23 minuten achtereen weg.  

Niet fit

In de vroege ochtend van zondag 6 mei zien we, terwijl vrouw luid bedelt, man op de tak voor de kast verschijnen. Hij heeft geen prooi bij zich en bezoekt zijn vrouw niet in de kast. Een klein uur zit hij voor zich uit te staren en te suffen. Hij oogt verre van fit; zijn rechteroog is meer dicht dan open.

Later op de zondagochtend zien we man weer op de tak, ook dan weer zonder prooi en geen bezoek aan zijn vrouw. Zijn rechteroog is nog steeds half dicht, maar hij oogt al wel wat fitter. Aan het einde van de middag bezoekt hij weer - zonder prooi - de kast.

In de daaropvolgende nacht van zondag op maandag laat hij echter wederom verstek gaan en moet vrouw het voor de tweede nacht zonder aangebracht voedsel stellen. Ook deze nacht is ze vaak en lang weggeweest om zelf voedsel te zoeken; Anjo becijferde dat vrouw tot maandagochtend 6 uur bij elkaar maar liefst anderhalf uur afwezig was. Twee keer keerde ze terug met een meikever. Hopelijk heeft ze buiten beeld ook het nodige gegeten.

Vandaag overdag heeft man de kast enkele malen bezocht en tegen 18:00 uur kwam hij eindelijk weer met een prooi! Dat is goed nieuws en natuurlijk hopen we dat hij inmiddels voldoende is hersteld om vannacht weer voor zijn vrouw op jacht te gaan.

Letsel

Wat er gebeurd is? Het mag duidelijk zijn dat man 'iets' is overkomen waardoor hij zichtbaar letsel heeft opgelopen. Vermoedelijk is hij ergens tegenaan gevlogen of heeft hij anderszins een forse klap gehad, mogelijk een tik van een auto. Onze man lijkt echter stap-voor-stap de klap boven te komen en als ik de beelden bekijk dan lijkt - voor zover dat goed te zien is - het oog zelf nog intact; ik meen een normale, ronde pupil te zien. Maar uiteraard kunnen we op grond van de beelden geen diagnose stellen en weten we niet of het oog nog goed functioneert.

Als onverhoopt zijn rechteroog toch onherstelbaar beschadigd zou zijn, dan kunnen we moed putten uit verschillende voorbeelden van steenuilenmannen en -vrouwen die met slechts één functionerend oog prima in staat zijn om te overleven en jongen groot te brengen!

Herstel

Maar hopelijk valt het letsel mee, zet het herstel de komende dagen door en kunnen man en vrouw de draad weer oppakken. Want daar komt het nu wel op aan: eind van deze week komen als alles goed verloopt de eieren uit en dan moet man voldoende fit zijn om zijn jonge gezin van voedsel te voorzien.

Dat man en vrouw doorzetters zijn die helemaal voor hun gezin gaan, hebben ze inmiddels wel bewezen. Vrouw, die ondanks alles haar eieren niet in de steek laat, en man die het ondanks zijn letsel niet laat afweten.

Standbeeld

Nog even terugkomend op de uil die zaterdagavond als een standbeeld op de tak zat: was dat misschien toch wel onze man? Het feit dat die uil zo stil op de tak zat, spoort wel met het gedrag van man op zondagochtend. Helaas konden we zijn ogen niet zien, maar als ik de beelden goed bekijk meen ik te zien - als hij van links naar rechts kijkt in minuut 0:48-0:49 in het clipje - dat zijn linker oog normaal open is en zijn rechteroog dichtgeknepen is.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht