Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Eerste overzicht prooiaanvoer (lees de bijsluiter!) Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Dongen - Winterswijk 59-14

Ronald van Harxen, STONE | zondag 30 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1190x

Deze wedstrijd lijkt in het voordeel van Dongen beslist te gaan worden. Winterswijk zal een ongekende eindsprint moeten inzetten, willen ze Dongen nog achterhalen. Eh ... nee, dit gaat niet over het aantal eieren, maar ...

... over het aantal muizenprooien dat sinds de start van eileg van de eileg naar binnen is gebracht. 59 voor Dongen: 38 ware muizen, 10 onbekend, 9 woelmuizen en 1 spitsmuis. Winterswijk komt vooralsnog niet verder dan 6 woelmuizen, 4 ware muizen en 1 onbekend. Uiteraard is Dongen veel eerder begonnen (voorsprong van 14 dagen) en heeft Winterswijk nog ruim tijd voor een goede tweede helft en een eindsprint. Of ze de achterstand echter om weten te buigen in een voorsprong? Ik waag het te betwijfelen.

Tafel-dek-je

In Dongen lijkt het wel tafeltje-dek-je, zoveel muizen worden er in korte tijd aangevoerd. Een ander zal vast te maken hebben met de muizenruiters die op verschillende plekken op het terrein geplaatst zijn. Perfecte manier om de muizenstand op te krikken, zo blijkt. Met name bosmuizen profiteren (hoewel ... profiteren?) hiervan. Dat het weiland (dat op de achtergrond te zien is) de afgelopen weken omgezet is in bouwland (voor aardappels zo te zien) zal de veldmuizen in beweging hebben gezet. Luilekkerland ten top dus in Dongen!

Overige prooien

Wat de overige prooien betreft heeft Dongen vooralsnog eveneens een voorsprong. Als de lijn zich echter doorzet zal Winterswijk op het eind op een hoger totaal uitkomen dan Dongen, zo schat ik in. De vraag is echter of dat wel zo voordelig is. Muizen zetten uiteraard meer zoden aan de dijk dan klein grut als larven, rupsen, meikevers en wormen. Is het niet slimmer een paar 'grote jongens' te vangen, dan een hoop kleine? Moeten die grote jongens er wel zijn natuurlijk. In Dongen lijkt daaraan vooralsnog geen gebrek.

Dank aan de tellers

Dit overzichtje kon alleen gemaakt worden door de noeste arbeid van de telploeg. Eén keer met naam en toenaam: Geert van de clips, Hansje Hardenberg, Anneke Heijblok, Anjo Schouten en Trudy de Wit. Fantastisch werk, heel veel dank daarvoor! 

Start van het seizoen: eerste vlog

Afgelopen vrijdag en zaterdag hebben Pascal en ik de start gehad van ons 32e seizoen. En wat voor een start! Het aantal bezette plekken is ongekend hoog. Bekijk de vlog voor een impressie. Voor meer informatie: check onze site. Hier foto's en een toelichting op de start. Heel bijzonder was het weerzien met een oude bekende.

Lukt het niet de vlog af spelen, probeer dan een andere bowser of kijk via youtube. 

Met Ronald en Pascal op stap in Winterswijk - deel 1


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs