Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Zo ziet een 5-legsel eruit. Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Dongen-Winterswijk 3-4

Ronald van Harxen, STONE | zaterdag 22 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1000x

Op 1 april kopte ik boven mijn eerste 'wedstrijdverslag': Dongen-Winterswijk 1-0. Dongen liep in de week daarna geleidelijk uit naar een 3-0 voorsprong. Vannacht - 22 dagen later - wist vrouw Winterswijk de achterstand alsnog om te buigen in een een 4-3 voorsprong.

Toch nog verrassend, want gisteravond rond 22.00 uur zag het er aanvankelijk niet meer naar uit. Tegen middernacht gaf niemand er er nog een cent voor. Vanaf 18.00 uur zaten veel vaste kijkers aan het beelscherm gekluisterd - prakkie op schoot als was het zondagavond Studio Sport - in de verwachting de leg van het vierde ei live mee te maken. De inschatting was immers dat ze tussen 18.00 en 20.00 nummertje 4 eruit zou persen. Mooi niet dus. 63 uur na haar derde ei, maakte ze tegen de verwachting in, in amper een half uurtje alsnog haar viertal compleet.  

Leginterval

Zoals gezegd liet het vierde ei langer op zich wachten dan de voorgaande: 62:54 uur om precies te zijn, tegen 57:03 en 54:42 voor het tweede en derde. De gemiddelde leginterval (afstand in tijd tussen twee twee eieren) bedroeg daarmee 58:13 uur. Dat is 3:18 uur langer dan in Dongen waar de interval 54:55 bedroeg. In dit opzicht dus een puntje voor Dongen.

Nummertje 5?

Verwachten we nog een vijfde ei? Niets is onmogelijk maar heel groot schat ik de kans niet in. Het zou dan maandag ergens in de ochtend moeten komen. Gezien de lange tijd tussen het derde en vierde ei kan het ook nog wel eind van middag worden. Waarschijnlijker is echter dat ze vandaag echt met broeden begint en een groot deel van de dag op de eieren doorbrengt. Grote kans dat ze ook vannacht grotendeels binnenblijft. Het eerste jong zouden we dan op 22 mei mogen verwachten. Maar het blijft glazen bol werk, wie weet verrast ze ons opnieuw en ziet het legsel er over twee dagen uit als op de foto.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs