Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Die komen er wel

Roos Tol | zondag 26 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 937x

Een verwend enigst kind in een opgedoft luxe nest. Twee koters in een takkenzooi. Ai, hoe zal het aflopen met deze drie? Groeien die twee op voor galg en rad en wordt het enigst kind de baas van de kolonie?

Eerst een citaat uit het boek “De kauw” van Achilles Cools, een kunstenaar die al decennia leeft tussen een kolonie kauwen. “Kauwen”, zegt Cools, “vertonen onderling zeer grote verschillen in temperament, intelligentie, geheugen en andere vermogens. Er zijn moedige, verlegen, slimme en domme kauwen. Het zijn persoonlijkheden in de ware zin van het woord. “
Een deel daarvan is aangeboren, een deel daarvan aangeleerd en/of komt met ervaring.


Flodder in Zonnedael?

Het enigst kuuk in Dongen komt niets tekort. Het hoeft niets te delen, geen voer en geen nestruimte. De mam is bovendien halve dagen bezig met nestkast kuisen. Waarbij hilarisch genoeg het jong regelmatig onder het stof gepoteld wordt. Ook kuuk zelf ontkomt niet aan ma’s ontembare schoonmaakdrift. Je ziét ‘m soms denken….
De kast in Winterswijk daarentegen lijkt een onbedaarlijke troep. Daar ergens achterin zitten “die arme kuikens”. Bij mensen zou de kinderbescherming ze direct uit huis plaatsen.  


Schijn bedriegt

Geen van de jongen komt iets tekort. Het kuuk in luxe Dongen kreeg vandaag genoeg van ma haar gedoe en besloot zijn eigen kamertje te betrekken in een andere hoek. En waar zit een beetje puber graag in? Rotzooi! Zijn nieuwe slaapplekje is een heerlijke troep. Nuttige troep. Voor kauwen.
De kuuks in Winterswijk zitten veilig achterin de bunker. Ze worden beschermd en verzorgd. Ook hún nest wordt schoongehouden.
Voor mensen “ziet het er niet uit”, voor kauwen is het allerbest.


En later?

Over een paar weken zitten ze alle drie in een kolonie. Pa en ma zullen hen nog voeren en zij zullen hun plek vinden, hun karakter en vaardigheden verder ontwikkelen. Ze zullen vriendschappen opdoen. Spelen, geintjes uithalen. De liefde van hun leven vinden. En uiteindelijk zelf liefdevol een nest bouwen. Een donsbed. Én een takkenzooi.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs