naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Vandalen? Of gewoon slimme vogels..   *   Derde zwaluwjong redt het ook niet...   *   Voor alle vaders❤️   *   Aan tafel bij de ooievaars   *   Seizoen lepelaars, in 5 minuten
Toon alle blogs & vlogs

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Deze week, gaat het gebeuren!

Bart Franken | maandag 7 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 364x

Bij de geboorte krijgen de bosuil kuikens van Beleef de Lente zoals elk jaar namen. Deze week krijgen de kuikens, naast een naam, iets officieels om ze ook in de toekomst te herkennen. En dat is een ingrijpende gebeurtenis voor onze jonge kuikens!!!

Er wordt veel onderzoek gedaan naar vogels. Dankzij onderzoek leren we heel veel over vogels, hun gedrag, de problemen, de achteruitgang of het herstel van soorten, maar tegenwoordig bijvoorbeeld ook verspreiding, vliegroutes en nog veel meer! Bij bosuilen is dat niet heel anders. Ook bij bosuilen wordt er onderzoek gedaan. Neem bijvoorbeeld ook het onderzoek van de Beleef de Lente beelden, waarmee we onderzoek doen naar broedsucces, prooien etc.

Maar wat gaat er dan gebeuren met de kuikens?

Deze week komen de ringers (vrijwilligers) van de vogelwerkgroep langs bij de bosuilen. Zij gaan een aantal gegevens noteren van de kuikens, controleren de algemene gezondheidstoestand en voorzien de kuikens van een ringetje met een uniek nummer. De gegevens over de kuikens worden opgenomen in een systeem. Zo krijgen de kuikens een soort paspoort. Hierin staat o.a. waar ze geboren zijn, voor zover bekend wie de ouders zijn, wat de leeftijd van de kuikens is, etc. Als de vogels later eens terug worden gevangen/gevonden, kunnen we d.m.v. de unieke code direct alle gegevens er bij pakken en zaken gaan vergelijken.

Hoe gaan jullie dat doen dan?

Wanneer de ringers aangekomen zijn, is er eerst koffie natuurlijk. Maar dat is ook een belangrijk moment, dan wordt alles nog eens goed doorgesproken. We werken namelijk met kwetsbare natuur, dus alles moet wel goed gaan. Vervolgens kijken we wanneer Vrouw Bosuil uit de kast is en komt er een hele lange ladder tegen de boom te staan. Vervolgens wordt het vlieggat afgesloten. Zo kunnen pa en ma bosuil niet meer terug de kast in en kunnen de kuikens niet de kast uit vluchten. Dan gaat een van de ringers naar boven om de kuikens uit de kast te halen. Beneden worden ze onderzocht en komt er een ringetje om de poot heen. Dit doet de vogels geen pijn. Nadat alle gegevens genoteerd zijn, worden de kuikens weer terug gezet.

Wat zie ik er als kijker van terug?

Tijdens het ringen blijven de cams als het kan, live draaien. We kunnen helaas geen live beelden van het ringen doorsturen, de cams zitten vast gemonteerd. Maar u ziet dat het in de kast donker wordt, dat de kast open gaat. Wellicht dat u iemand een kuiken ziet pakken. Er zal ook het nodige geluid te horen zijn van pratende mensen. We gaan proberen om op een andere manier live verslag voor u te doen of het ringen in beeld te brengen.

En wanneer is het dan precies deze week?

I.v.m. planningen kunnen we het nog niet zeker zeggen. Waarschijnlijk wordt het halverwege deze week, in de avond. Dit hangt ook allemaal een beetje van het weer af etc. Wij streven er naar om op de dag zelf ’s ochtends of ’s middags aan te geven middels een blog dat er ’s avonds geringd gaat worden.

Dit klinkt geweldig, kan ik er bij zijn?

We begrijpen dat iedereen er graag bij zou willen zijn. Helaas is het ringen niet toegankelijk voor iedereen. Slechts een klein team van vrijwilligers zijn er bij om de vogels te ringen, te onderzoeken en hiervan verslag te doen. Dit alles uiteraard in het belang van de vogels! We gaan dus ook niet verder in op vragen/verzoeken om er bij te kunnen zijn.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht