Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Derde Paasdag

Peter de Vries, NIOO | dinsdag 19 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 329x

De afgelopen Paasdagen heb ik niet veel eieren gezien. Nou, dat was tijdens mijn ronde deze ochtend wel anders. Het leek wel derde Paasdag in het bos. Verder nieuws over kast 26, goed nieuws!

Vorige week tijdens onze ronde kwamen we veel complete nesten tegen, maar nog heel weinige eieren. Nou, dat was deze ochtend wel anders. Het is wel duidelijk dat de kool- en pimpelmezen en masse aan het leggen zijn geslagen. Als je naar het plaatje onderaan dit blog kijkt heb je een idee wat ik allemaal ben tegengekomen. En dit is nog maar een klein deel van alle nestkasten die we vanmorgen gecontroleerd hebben.  

Je ziet dat heel veel legsels nu uit 3-4 eieren bestaan, met een paar uitschieters naar boven (en beneden). En ik had zelfs een aantal broedende vogels, bijvoorbeeld in kast 322. En kast 26. Toen ik daar in keek moest ik wel even lachen: 5 ei koolmees, koud, bedekt. Dat gaat dus goedkomen. Nu nog even afwachten hoeveel eieren deze koolmees in totaal gaat leggen voordat ze aan het broeden gaat. Overigens staat de afkorting BKL voor boomklever. Daar doen we verder niets mee, die kasten controleren we verder niet meer. 

Onze eigen Beleef de Lente pimpel is ook driftig aan het leggen geslagen. Het is nog onduidelijk hoeveel eieren ze in totaal gaat leggen, blijft het bij deze zeven of komen er nog meer bij? Puur uit nieuwsgierigheid heeft Maartje even in onze database gekeken. Uit hoeveel eieren bestaat nu een gemiddeld legsel? Nu, van in totaal 12298 legsels van de pimpelmees bestaan de meeste legsels uit 11 eieren (19,7%). Op de voet gevolgd door legsels van 12 (16,9%) en 10 (16,7%) eieren. Als onze pimpel niet meer dan zeven eieren gaat leggen behoort ze bij de minderheid; precies 5% van alle 12298 legsel bestaat uit zeven eieren. De kans is dus best groot dat er nog een paar eitjes bij gaan komen. 

Volgende week maandag staat de volgende ronde in het bos op de agenda. Ik verwacht dat er dan heel veel mezen aan het broeden zijn. Het is nu nog een beetje koffiedik kijken, maar ik denk dat ik zo vanaf 6 mei het heel erg druk ga krijgen. Echt heel druk. Dan is het 'alle hens aan dek'... of eigenlijk in het bos ;-) 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs