naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Al twee jonge slechtvalkjes zijn uit het ei!   *   Een paasgroet van de ooievaars   *   Alle eitjes van de koolmezen uitgekomen   *   Ook laatste ei van de lepelaars is uitgekomen   *   Vierde kuiken gezien in achterste berkcamnest
Toon alle blogs & vlogs

Door Annelies Marijnis

Delichon urbica, een moeilijke naam

Annelies Marijnis | donderdag 11 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 21x

Delichon urbica is de wetenschappelijke naam van de Huiszwaluw. Dit betekent letterlijk stadszwaluw. Ze broeden namelijk altijd in de omgeving van huizen en mensen. Carl Linnaeus, een Zweedse wetenschapper, heeft deze Latijnse naam aan onze zwaluw van Beleef de Lente gegeven.

De volksnamen die de mensen aan deze zwaluw gegeven hebben worden daarvan afgeleid. In Vlaanderen wordt de  zwaluw de Vensterzwaluw (broedt boven het raam) of Rivierzwaluw genoemd. Dit laatste komt waarschijnlijk omdat ze vaak boven het water vliegen om insecten te vangen.

Melkstaartje

Andere namen voor deze vogel zijn onder andere:  Hoeszwaalf (Groningen), Steinswelf (Limburg), Kerkzwaluw (Twente), Dakwachtertje en Dakswaaltsje (Friesland). De Friezen noemen het vogeltje ook wel gewoon een Sweltsje. Het Melkstaartje heb ik ook wel eens gehoord. Dit komt natuurlijk omdat de vogel een witte stuit heeft. Het Nonnenke, afgeleid van de kleur van de Huiszwaluw, zwart en wit, komt uit Noord Brabant.

Hoe de Noordwijkers of Noordwijkerhouters hun Huiszwaluwen in de volksmond noemen is mij onbekend. Misschien is er iemand die mij die naam kan geven, ik hoor het graag.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht