Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Delichon urbica, een moeilijke naam

Annelies Marijnis | donderdag 11 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 971x

Delichon urbica is de wetenschappelijke naam van de Huiszwaluw. Dit betekent letterlijk stadszwaluw. Ze broeden namelijk altijd in de omgeving van huizen en mensen. Carl Linnaeus, een Zweedse wetenschapper, heeft deze Latijnse naam aan onze zwaluw van Beleef de Lente gegeven.

De volksnamen die de mensen aan deze zwaluw gegeven hebben worden daarvan afgeleid. In Vlaanderen wordt de  zwaluw de Vensterzwaluw (broedt boven het raam) of Rivierzwaluw genoemd. Dit laatste komt waarschijnlijk omdat ze vaak boven het water vliegen om insecten te vangen.

Melkstaartje

Andere namen voor deze vogel zijn onder andere:  Hoeszwaalf (Groningen), Steinswelf (Limburg), Kerkzwaluw (Twente), Dakwachtertje en Dakswaaltsje (Friesland). De Friezen noemen het vogeltje ook wel gewoon een Sweltsje. Het Melkstaartje heb ik ook wel eens gehoord. Dit komt natuurlijk omdat de vogel een witte stuit heeft. Het Nonnenke, afgeleid van de kleur van de Huiszwaluw, zwart en wit, komt uit Noord Brabant.

Hoe de Noordwijkers of Noordwijkerhouters hun Huiszwaluwen in de volksmond noemen is mij onbekend. Misschien is er iemand die mij die naam kan geven, ik hoor het graag.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs