Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Definitief Seizoensoverzicht Vijver 2021

Roos Tol | vrijdag 30 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 449x

Deze zesde tussenstand wordt, helaas, de eindstand voor dit jaar. Terwijl ik dit tik, vliegen de bosmuizen ons figuurlijk om de oren, terwijl de vogels zich al niet meer laten zien - die slapen al. De dagen worden alweer korter. Winter is coming!

28 februari schreef ik hier mijn eerste blog voor dit jaar. Het was nog donker in de ochtend en het was vroeg avond. Maar de lente kwam eraan!

De lente, de lente is allang voorbij. Zomer werd het, en wat voor een zomer. Nachtvorst nog tot ver in juni. Akelige hitte, grote droogte, verschrikkelijke overstromingen; alles in één seizoen.

In al het natuurgeweld lag de vijver er als een serene oase bij. Viel het strandje droog, dan werd het zeker weten weer bijgevuld. Stond het water hoog, dan deden de vogels even aan duiken in het diepe. Maar komen deden ze toch wel.

Om te badderen, te drinken, te foerageren, om materiaal voor nesten te verzamelen.
We zagen een enorm scala aan vertrouwde vogels dagelijks even aan komen waaien. Waarvan volgens mij de meest overtuigende badderaar de merel was – maar de grafiek zal de exacte aantallen hieronder laten zien.

De BBB, buiten-beeld-badderaar, doet vanzelfsprekend niet mee in de competitie. De vogel met “baddertwijfel” (credit Aardpeer) valt ook buiten de prijzen.
De hop is 26 keer gemeld, maar zoals Knuffeltje op 9 juli meldde: “Mod we hebben een Hop op visite, maar ik zie liever de echte”.

Gelukkig was de techniek bij de vijver doorgaans uitstekend werkzaam. Dank aan de eigenaar van vijver en webcam! Dank voor de gastvrijheid!

Dan is het nu aan mij om nog wat met cijfers te strooien. Of eigenlijk niet aan mij; hieronder volgt het eindoverzicht-grafiek en die aantallen zijn gedurende het hele seizoen met eindeloos geduld uit de chat gepeuterd door Erik, wiens-naam-verder-niet-genoemd-mag-worden.

Die waarnemingen werden gehaald uit een totaal aantal chatberichten van 52.995.

Er kwamen 557 chatters dit seizoen.
De top 10 chatteraars plaatsten met elkaar 37.708 berichten.
De top 3 hiervan zorgde voor 24.810 berichten.

135 personen plaatsten 1 bericht, 83 plaatsen er 2 en 47 deden er 3.

We hadden dit seizoen weer een paar monumentale momenten. Uiteraard de komst van de vos, de wezel, de kat, de salamander, naast de gelukkig vrijwel onafgebroken stroom van grote, kleine, vertrouwde, bekende en onbekendere vogeltjes.

Er was dit jaar de reiger – die nauwelijks in het badje paste.
Er was de ongelukkige nachtvink.
Er waren kaalkoppies, staartlozen, mankepootjes.
We zagen mama’s en papa’s en later ook hun jongen.

Ik herhaal nog maar eens: BDL maken we sámen.
Dank aan mijn teamgenoten, Ed voor de prachtige filmpjes, Mod voor het toezicht, VBN voor het faciliteren van dit alles.

Zonder onze trouwe kijkers konden we dit verslag niet schrijven. Dank! We wensen iedereen een mooie nazomer, herfst en winter toe en hopelijk tot de volgende lente.

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs