Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
afbeelding: Shutterstock

Door Bart Franken
Vogelbescherming

December Kriebels

Bart Franken | vrijdag 1 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 85x

Terwijl bij de meeste mensen in december de gedachten uit gaan naar sneeuw, het kerstgevoel of misschien juist de wens voor een zonnige zomer, denken onze bosuilen maar aan een ding...
de eerste paring op beeld

Voortplanten!

Je hebt ze ongetwijfeld voorbij zien komen op tv, youtube of in het nieuws. Onze BNV's (Bekende Nederlandse Vogels) zijn het inmiddels. De start van Beleef de Lente was dit weekend volop in het nieuws en ons verliefde koppeltje Bosuilen was een van de hoofdrol spelers. Niet voor niks, want de paringen zijn al geweest en we hebben al drie eieren! Die paringen waren dit jaar extra bijzonder, voor het eerst in 10 jaar Bosuilen bij Beleef de Lente hebben we een paring voor de kast op beeld!

December kriebels van een 'vroege broeder'

Die kriebels bij de bosuilen beginnen dus al in december en dat merken we ook in ons Bosuilen team. Want terwijl de meeste mensen nog druk met de voorbereiding van kerst bezig zijn of toewerken naar het nieuwe jaar, is ons bosuilen vrijwilligersteam alweer flink aan het speculeren over wanneer we de uilen weer bij de kast krijgen.

De bosuil is namelijk een vroege broeder. Eind november / begin december begint het bij het mannetje al te kriebelen. Hij gaat zijn oude nestplek (of een nieuwe) opzoeken en dan beginnen de eerste lokroepjes. Al snel komt het vrouwtje in beeld, zij beantwoordt zijn lokroepen en komt de door de man uitgekozen nestplaats inspecteren. Wanneer het vrouwtje (meestal in januari tot begin februari) dan de kast binnen gaat, is het mannetje al druk met prooi aanvoer om te laten zien dat hij voor haar kan zorgen als ze gaat broeden op de eieren.

In mei leggen alle vogeltjes...

Ja, dat gezegde klopt dus niet. In mei leggen alle vogeltjes een ei, maar niet de Bosuil. Die hoopt er juist op dat de rest van de vogeltjes een ei legt in mei. De Bosuil legt zijn eieren namelijk doorgaans in januari en februari al. En zelfs in december is niet onbekend. Omdat de Bosuil een vroege broeder is, zijn de kuikens van de Bosuil al op uitvliegen terwijl de muizen en andere vogels net begonnen zijn met de voortplanting. Zo is er meer dan genoeg voedsel voor de jonge Bosuilen dus.

Hoe gaat dat nou in team Bosuil?

Traditiegetrouw bijt ons bosuilkoppel de spits af bij Beleef de Lente. Voor ons dus altijd weer spannend. Het is dan ook altijd fijn als Jan, de eigenaar van de kast, iets van zich laat horen. Zodra Jan de eerste geluiden hoort in zijn achtertuin, krijgen wij van hem bericht. De camera's draaien dan al wel achter de schermen. Op het juiste moment, als er volop actie is bij de kast, wordt besloten om de opnames te starten, zodat onze clipmaker Emil jullie van de mooiste beelden kan voorzien. Achter de schermen kijkt ons team dan al volop mee, maar de eerste Beleef de Lente kriebels... beginnen bij ons dus al eind november!

Geniet van de natuur!

~Bart

Drie eieren dit jaar bij de Bosuil!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs