Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De zeearenden zijn los

Albert Eggens | donderdag 17 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 473x

Het eerste ei bij de grootste roofvogel van Nederland voor de camera’s van Beleef de lente 2022 is een feit.

Lang verwacht

We hebben langer moeten wachten dan we hadden verwacht. De zeearenden elders in Friesland zaten al op eieren maar wij bij Beleef de lente moesten nog even geduld hebben. Nou stonden deze twee al niet bekend als de vroegste broeders maar ik had toch wel verwacht gezien hoe de winter verliep dat ze iets eerder dan vorig jaar het eerste ei zouden leggen. Persoonlijk denk ik dat de week met nachtvorst daar roet in het eten heeft gegooid en waarom we bij het zeearenden team er allemaal naast zaten in de Eipol. Wel zagen we in de aanloop naar het moment dat er gedragsverandering plaats vond. Zoals dat vrouw zeearend toch al twee nachten op het nest verbleef.

EI(eren)

Zeearenden leggen doorgaans 1 of 2 eieren soms 3 maar dat is uniek. De eieren worden met tussenpozen van 2 tot 4 dagen gelegd, het zal vandaag of morgen moeten blijken of we een tweede ei zullen gaan zien. De zeearend begint vanaf het eerste ei direct te broeden. De zeearend broedt tussen de 35 en 45 dagen dus rondom 24 April kunnen we het uitkomen verwachten.

Wat we ook zien is dat het ei vaak even blootligt, dit kan echter niet zoveel kwaad. Het ei ligt mooi beschut tussen de takken en al het zachte organisch materiaal. Dit zal gedurende de broedperiode nog wel vaker worden aangeleverd. De zeearenden zullen het ei echt niet heel lang onbeschermd achterlaten want het gevaar ligt constant op de loer. Zo hebben we al een paar keer kunnen zien dat dat kraaien niet ver uit de buurt zijn.

Nog niks veranderd

De man in dit koppel is nog steeds, net als vorig jaar, een geëmancipeerde man, hij broedt mee maar het moet niet te lang duren. De vrouw mag even haar vleugels spreiden, ergens wat eten maar ze moet daarna weer gauw terugkomen. Zodra de man er klaar mee is laat hij het nadrukkelijk horen. Nee hij is meer van het onderhouden van het nest.

Ei-poll

Uiteindelijk is het eerste ei gelegd en dat is in de ei-pol gewonnen door Marij62 en Julia. Gefeliciteerd. De fanatieken onder jullie zijn zelfs al begonnen met de ei-pol voor het tweede ei. Prachtig om te lezen hoe betrokken sommigen onder jullie zijn. Zowel in de ei-pol als in de chat


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs