Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De wraak van mama

Kelvin Klaassen | donderdag 13 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 515x

Het is druk bij huize kauw. M en V vliegen af en aan met hapjes voor de kuikens, en alle vogels uit de wijde omgeving lijken op kraambezoek te willen komen. Maar het geduld van onze vrouw is duidelijk op!
Wa mot je!?

Kort lontje

De afgelopen dagen hebben we onze kauwvrouw een kleine transformatie door zien maken. Waar V gedurende de afgelopen weken op de eieren bleef zitten wanneer er ongewenst bezoek kwam in de nestkast gaat ze nu direct in de aanval bij het eerst teken van reuring, zoals je zelf kan zien in deze clip. Met een ongelooflijke felheid en snelheid worden alle vreemden buiten de deur gehouden, of het nou andere kauwen zijn of die irritante holenduiven die nog steeds jaloers lijken te zijn op het penthouse van ons paar.

M Lijkt ook steeds dapperder te worden (dat mocht ook wel eens een keer). Met opgezette veren en grote boze ogen jaagt hij nu regelmatig onwelkome gasten weg buiten de kast.

Waarom nu?

In de literatuur kon ik niet veel vinden over gedragsverandering tijdens de broedperiode bij kauwen. Het blijft voor een deel gissen, maar het valt op dat het gedrag van beide ouders is veranderd sinds de eieren zijn uitgekomen. In de clip van 3 mei is nog te zien dat vrouw dapper op haar eieren blijft zitten tijdens een gewelddadige breuk van de huisvrede. Het zou kunnen dat ze hiervoor koos omdat dat de eieren beter bestand zijn tegen extra druk dan een teer pas uitgekomen kuiken. Het feit dat de man ook iets assertiever is geworden kan er ook op wijzen dat levende kuikens een sterker instinctief beschermend gedrag opwekken bij de ouders dan stille eieren.

Investering

Maar waarschijnlijk is de belangrijkste reden simpelweg dat ons echtpaar steeds meer te verliezen heeft. De tijdsinvestering die V en M in de kuikens hebben zitten wordt met de dag groter, en zo worden de kuikens ook met de dag waardevoller. Dit is waar voor meer vogelsoorten die niet snel aan een tweede legsel beginnen. Als er laat in het broedsel nog iets mis zou gaan met de kuikens betekent dat meteen dubbele ellende: een verpest broedseizoen en een hele hoop verloren tijd en energie. Dus, M en V weten wat ze te doen staat om dat te voorkomen!

Het is hoe dan ook mooi om te zien dat onze kauwen het ouderschap serieus nemen. Het brengt leven in de brouwerij en geeft een duidelijk signaal af naar de omgeving: als je onze kuikens iets wilt aandoen moet je eerst lang ons!

M: En blijf weg!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs