Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

De witte veertjes

Annelies Marijnis | donderdag 30 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1041x

Een hele tijd lagen er alleen strootjes in het nestkommetje. Op 27 mei waren alle eitjes gelegd en lag er nog maar een enkel veertje in het nest. Maar in rap tempo werd het nestkommetje gevuld met witte veertjes. Nu ligt het nest vol en vormt het een zacht dekbed voor onze zwaluwen.

Op het filmpje "Zoek de verschillen"van 28 mei zie je dat een zwaluw binnen komt vliegen met een wit veertje in de bek dat razendsnel wordt overgenomen door de andere zwaluw die het veertje gelijk verwerkt in het nestkommetje. Veren in overvloed op het erf van onze Huiszwaluwen van Beleef de Lente want er lopen onder andere kippen rond en die verliezen wel eens een veer.

De witte veertjes vormen een laagje boven op de strootjes. De veertjes zitten vol met bacteriën. Op de Huiszwaluw eitjes zitten ook bacteriën. En juist de bacteriën op de witte veertjes maken stoffen aan waar de bacteriën op de eieren niet tegen kunnen. Zo blijven de eieren in een goede conditie en hebben de kuikens een grotere overlevingskans.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs